יום רביעי, 9 באוקטובר 2013

אולטרא ווי פרו | Ultra Whey Pro

אולטרא ווי פרו - Ultra Whey Pro 

אבקות החלבונים חשובים לשיקום ובניית מסת השרירים. לכן ספורטאים ומפתחי גוף עושים בהם שימוש יום יומי. 


אבקת חלבון מי גבינה אולטרא ווי פרו (Ultra Whey Pro) מספק מקור מצוין ומלא של חלבונים שמקורם במי הגבינה באיכות הגבוהה ביותר. הכל כף מדידה מכילה כ- 22 גרם חלבון ממקור תערובת טהורה של חלבון מי גבינה, להלן מטריצה ​​ייחודית המורכבת מחלבון מי גבינה מבודדים אולרא מסוננים (ultrafiltered), חלבון מי גבינה שעברו הידרוליזה (hydrolysates) העשירים בפפטיד (תרכובות חלבוניות).

אבקת החלבון של יוניברסל הם בעלי ערך ביולוגי מרבי (BV), אבקת חלבון מי גבינה שעברו תהליך אולטרא סינון ועיבוד בטמפרטורות הנמוכות ביותר המסייעות למנוע דנטורציה (denaturing) וכך למנוע את הרס המבנה המרחבי של החלבון. אבקת חלבון מי גבינה הוא למעשה כוח מצספק חלבון טהור עם מיקרו שברים הפעילים ביולוגית.

חלבון מי הגבינה מספק מגוון רחב של חומצות אמינו חיוניות ובלתי חיוניות וזאת בכדי ל"האכיל" ולהזין את השרירים העובדים קשה במהלך האימונים האינטנסיביים.


יום שבת, 5 באוקטובר 2013

האם כולם צריכים תוספי תזונה?

לא כולם זקוקים לתוספי תזונה. למרות כי המשווקים את תוספי המזון רוצים שתחשבו כך, היות ותפקידם הוא לשווק ולמכור כמה שיותר תוספים בכדי להגדיל את נתח הרווחים שלהם.
למרות שניתן לרכוש תוספי תזונה ללא מרשם או פיקוח אין זה אומר שתוספי מזון אינם יכולים להזיק לנו ולבריאותנו.
על כן יש להתייעץ באיש מקצוע אמין ומנוסה אשר יחליט האם אתם זקוקים תוסף מזון זה או אחר. כמו כן כדי לבדוק שאין למטפל שום עיניין 

יום שבת, 31 באוגוסט 2013

ויטמין d אוסטאופורוזיס

ויטמין d אוסטאופורוזיס

ויטמין D או (Cholecalciferol) הוא ויטמין מסיס בשומן העוזר לגוף לספוג סידן. ויטמינים מסיסים בשומן מאוחסן ברקמות השומן של הגוף. בנוסף לסיוע לגוף לספוג סידן, ויטמין D גם מסייעת לגוף לשמור על כמות של סידן וזרחן בדם הנכונה. תוספת סידן וויטמין D מהווה טיפול הכרחי באוסטיאופורוזיס.

מחלת האוסטאופורוזיס נמצאה מלווה באבחון שכיחות גבוהה של חסר בויטמין D.
מקורות מזון
ויטמין D מצויה במזונות הבאים:
מוצרי חלב
גבינה
חמאה
חלב מועשר (כל חלב בארה"ב הוא מועשר בויטמין D)
דגים
צדפות
דגני בוקר מועשרים
מרגרינה
חסר חמור בוויטמין D גורם לשינויים בעצמות. כך נוצר מצב של חסר מינרלים, היא הופכת לרכה ושבירה יותר (רככת) . במבוגרים = אוסטיאומלציה. אוסטיאופורוזיס קיים חסר הן של המרכיב החלבוני של העצם והן של המרכיב המינרלי במידה שווה ואילו באוסטיאומלציה נוצר החלק החלבוני של העצם אך תכולת המינרלים בו נמוכה וכתוצאה מכך העצם רכה ונמעכת ונשברת בקלות. 

תופעות לוואי של ויטמין D
מחסור בויטמין D עלול לגרום לאוסטאופורוזיס במבוגרים או רככת אצל ילדים.
יותר מדי ויטמין D יכולה לגרום למעיים ליספוג יותר מדי סידן. זה עלול לגרום לרמות גבוהות של סידן בדם. סידן גבוה בדם עלול לגרום למשקעי סידן ברקמות רכות, כגון לב וריאות. זה יכול להפחית את היכולת שלהם לתפקד.
כמו כן, אבנים בכליות, הקאות, וחולשת שרירים עלולות להתרחש גם אם יש לך יותר מדי ויטמין D.
ויטמין D ידועה גם בשם "ויטמין השמש" מכיוון שהגוף מייצר את הוויטמין לאחר שנחשף לאור שמש. עשר עד 15 דקות של שמש 3 פעמים בשבוע היא מספיק כדי לייצר הדרישה של הגוף של ויטמין D. עם זאת, אנשים רבים חיים באקלים שטוף שמש עדיין לא עושים מספיק ויטמין D וצריכים יותר מהתזונה או בתוספים שלהם.
תינוקות
6 – 0 חודשים: 5 מיקרוגרם ליום (מק"ג / יום)
7 – 12 חודשים: 5 מק"ג ביום /
ילדים
1 – 13 שנים: 5 מק"ג ביום /
מתבגרים ומבוגרים
זכרים ונקבות גילים 14 עד 50: 5 מק"ג ביום /
זכרים ונקבות בגיל 51-70: 10 מק"ג יום /
זכרים ונקבות בגיל מעל 70: 15 מק"ג יום /
המלצות ספציפיות לכל ויטמין תלוי בגיל, מין, וגורמים אחרים (כגון הריון). באופן כללי, אלה מעל גיל 50 זקוקים לכמויות גדולות יותר של ויטמין D מאשר אנשים צעירים. שאל את הרופא שלך שהסכום הוא הטוב ביותר עבורך.

יום שני, 5 באוגוסט 2013

אבקת חלבון מי גבינה

אבקת חלבון מי גבינה – סופר ויי

אבקת חלבון מי גבינה – סופר ווי של חברת סופר אפקט, מכיל את החלבון האיכותי ביותר לבניית השרירים (פיתוח גוף), אבקת החלבון של סופר אפקט מיוצרת תחת תנאי מעבדה קפדניים ועומדת בדרישות iso-9000 לפי התקנים של משרד הבריאות.

התפקיד העיקרי של החלבונים התזונתיים, הוא לשימוש בתהליכים אנבוליים שונים של הגוף, צריכת החלבון העולה על הקצבה היומית המומלצת של ה- RDA מקובלת בעבור ספורטאי סיבולת (ריצות, טריאטלון, שחייה וכו') וספורטאי כוח (הרמת משקולות, פיתוח גוף, הדיפת כדור ברזל וכו').

חלבון מי-הגבינה, מסייע להפרשה טבעית של הורמון הגדילה (GH), העובר מטבוליזם בכבד להורמוןIGF-1 , אשר מסייע לבניית השרירים.
חלבון מי הגבינה, מכיל כמות נכבדת של חומצת האמינו ציסטאין, הציסטאין חיונית  בכדי להגביר את רמות הגלוטתיון, אשר הוכח שביכולתו לבלום את פעילותם של הרדיקלים החופשיים (נוגד חימצון), כך עשוי לסייע לגופנו במאבק נגד מחלות שונות (Counous, 2000). בנוסף, חלבון מי הגבינה, מכיל מספר חלבונים אחרים בעלי השפעה חיובית על תפקוד מערכת החיסון, כגון: פעילות מיקרוביאלית (Ha, E. and Zemel, M.B. (2003) people. Journal of Nutritional Biochemistry 14, 251-258.).
חלבון מי הגבינה, מכיל ריכוז גבוה של חומצות אמינו מסועפות שרשרת (BCAA), החשובות לתפקיד התחזוקה של רקמות השרירים ומניעת פעולות קטבולית במהלך פעילות גופנית.
(MacLean, D.A., Graham, T.E. and Saltin, B. (1994) Branched-chain. American Journal of Physiology 267, E1010-1022.).
חלבון מי הגבינה, משמש גם לטיפול באלרגיה לחלבון, אסטמה, כולסטרול גבוה, השמנת יתר וירידה במשקל, מניעת אלרגיות בתינוקות, סרטן בשלב מאוחר, וסרטן מעי גס.
בחלבון מי-הגבינה, נמצא פרופיל חומצות אמינו ייחודי, אשר מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לבניית השרירים, רמה גבוהה של חומצות אמינו מסועפות שרשרת.
אבקת חלבון מי הגבינה של חברת סופר אפקט, מכילה רמה גבוהה של חומצות האמינו מסועפות שרשרת (BCAA) וגלוטמין. מחקרים קליניים הוכיחו שתוספת של חומצות האמינו BCAA וגלוטמין יכולים לתרום יתרונות חשובים לספורטאים שנמצאים בדיאטה ו\או המתאמנים בצורה אינטנסיבית מאוד, חומצות אמינו הנ"ל יכולות לסייע למספר מטרות, כגון:
1. זירוז בייצור החלבון בשרירי השלד (סינתזת חלבונים מהירה יותר), וכך גם להגדיל את מסת השרירים והכוח הפיזי.
2. חיזוק מערכת החיסון של הגוף בתקופות ממושכות של אמונים, היות ואימונים מפרכים יוצרים מצב של סטרס (לחץ) על כל מערכות גופנו, דבר העלול להוביל לחולי, לנטייה מוגברת להידבק במחלות זיהומיות וכו', עקב חולשת מערכת החיסון.
3. שמירת מאגרי הגליקוגן בכבד ובשרירים, לשם שיפור הביצועים הספורטיביים והכושר הגופני, ככל שמאגרי הגליקוגן גדולים יותר, כך אנו יכולים לבצע פעילות גופנית עצימה יותר! כלומר יותר כוח להרים משקלים בעת אימונים אינטנסיביים יותר.
4. ירידה בפירוק השרירים: לחומצות אמינו הנ"ל ישנה היכולת לשמש כמקור אנרגיה, כך למעשה אנו מונעים בזבוז רקמת שרירים לאנרגיה, היות ו- %80 ממקורות האנרגיה באימון הגופני שלנו, נוצרים מחומצות האמינו מסועפות שרשרת (BCAA).
5. בזמן דיאטה דלת קלוריות יכולים ה- BCAA והגלוטמין לסייע לגוף לנצל מאגרי שומן סלקטיביים תוך שמירה על מסת השרירים.
לבסוף יש לציין, כי אבקת החלבון של חברת סופר אפקט, הינה כשרה – הרבנות הראשית ראש העין. וגם בחג הפסח יש לנו הכשר – כשר לפסח.
חלבונים וביצועים אתלטיים
מחקר שנמשך כארבעה שבועות, הראה שמתן תוספת חלבון (3.3 גרם לכל 1 קילו משקל גוף, לעומת 1.3 גרם לכל קילו) באימון, ההתנגדות של הנבדקים, גדול יותר באופן משמעותי ונצפה שיפור בסינתזת החלבון ובמסת גוף הרזה (מסת השרירים), בקבוצת הנבדקים שצרכו יותר חלבון (Fern, E.B., Bielinski, R.N. and Schutz, Y. (1991) Effects of exaggerated amino acid and protein supply in man. Experientia 47, 168-172.).
חלבון מי גבינה בהשוואה לחלבונים אחרים
חלבון מי הגבינה, הוא מקור עשיר של חומצות אמינו מסועפת שרשרת, הנ"ל חשובים עבור אלה שיש להם אורח חיים פעיל באופן טבעי, הגוף דורש כמויות גדולות יותר של חומצות אמינו אלה (BCAA) במהלך ואחרי פעילות גופנית, כי הם מומרות במהירות  לאנרגיה זמינה בגוף ובשרירים.
רמות נמוכות של חומצות האמינו BCAA, תורמות לעייפות ויש לספק לגוף אותן חזרה, מייד לאחר (גם לפני) האימון ועד לשעה לאחריו, ומכאן הפופולריות של ה- BCAA, שאחרי האימון במכון הכושר.
מחקר משנת 2009 שנערך באוניברסיטת מקמאסטר באונטריו, קנדה מצאה כי, למרות שנבדקים היו במצב מנוחה וצרכו חלבון מי גבינה, נצפה תיקון שרירים כפי- 9 מהיר יותר וגדילת שרירים יעילה יותר, לעומת אלו שאכלו סוגים אחרים של חלבון (כגון: חלבון קזאין וסויה).
לאחר פעילות גופנית, אותה הקבוצה שצרכה חלבון מי הגבינה נצפה סינתזת חלבון בשרירים גדולה יותר בכ- %122 בהשוואה לקבוצת הקזאין ו-%31 יותר מאשר בקבוצת הסויה.
חלבון מי גבינה ודיאטה (ירידה במשקל)
תוספת חלבון מי גבינה לדיאטה שלך, יכולה לעזור לזרז ירידה במשקל. חלבון מי גבינה, ויש לציין שהינו מרכיב מרכזי במוצרי תחליפי ארוחות רבים.
מחקר בן 12 שבועות כפל סמיות, שבוצע במרכז למחקר יישומי מינסוטה נבדקו שתי קבוצות של חולים, כל מטופל צמצם כ- 500 קלוריות ליום, הנבדקים שצרכו חלבון מי גבינה ושתו 20 דקות לפני ארוחת הבוקר ו- 20 דקות לפני ארוחת ערב, איבדו באופן משמעותי יותר שומן בגוף, בהשוואה לאותם חולים שלא צרכו אבקת חלבון מי גבינה.
מחקרים אחרים מצאו, כי נבדקים שמשלבים מזונות עתירי חלבון ופעילות גופנית, יכולים להגביר את קצב חילוף החומרים שלהם ולשרוף יותר קלוריות באופן טבעי.
חלבון מי גבינה הוכח גם כמסייע בשמירה על משקל הגוף, ע"י דיכוי הרעב ויצירת תחושה של סיפוק מהמזון.

חלבון מי גבינה הורמונים והרזייה
חלבון מי הגבינה, עשוי גם לווסת מספר הורמונים המשפיעים על הרכב הגוף, מחקרים קצרי טווח עם תוספת של חלבון מי גבינה אוששו את השינויים בהרכב הגוף (ראו עם מחקרי תזונה לטווח ארוך יותר(. חלבון מי גבינה (75 גרם למנה) בעל השפעה על הורמונים הקשורים להשמנת יתר, בנשים עם עודף משקל והשמנה יתרה עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS), התגובה הורמונלית חריפה הראתה ירידה במצב ההיפראינסולינמיה (hyperinsulinemia) באופן משמעותי, כלומר פחות איחסון שומן (lipogenesis), רמות הקורטיזול נמוכות (שימור השרירים) ועלייה ברמות ההורמון גרלין (הגורם לשיפור תחושת  השובע).

חלבון מי גיבנה ומערכת חיסונית
בחלבון מי גבינה, ישנם מספר התרכובות בעלות השפעה על מערכת החיסון. אלה כוללים, בין לקטופרין, בטא-לקטוגלובולין, אלפא-לקטואלבומין, גלוקומקרופפטידים (glycomacropeptide), ונוגדנים.
כך נמצא במגזין סיסטיק פיברוזיס 2003, רמות גלוטתיון משופרות בחולים מבוגרים צעירים עם סיסטיק פיברוזיס לאחר תוספת של חלבון מי גבינה.
(J Cystic Fibrosis. 2003).
לקטופרין (lactoferrin) הינו גליקופרוטאין (חלבון סוכרי). החלבון מהווה חלק ממערכת החיסון הבלתי-ספציפית, בשל יכולתו לדכא שגשוג חיידקים ופטריות. כמו כן, לחלבון תפקידים בהומאוסטזה של ברזל, בהגנה מפני דלקות, בגדילה ובמיון תאים וכנגד גידולים סרטניים.
בשנת 1961 התגלתה הפעילות האנטיבקטריאלית של הלקטופרין, וקושרה ליכולתו לקשור ברזל.

בבליאוגרפיה נוספת:
Counous, G. (2000) Whey protein concentrate (WPC) and  glutathione modulation in cancer treatment.  Anticancer Research 20, 4785-4792.
Ha, E. and Zemel, M.B. (2003) Functional properties of  whey, whey components, and essential amino  acids: mechanisms underlying health benefits for  active people. Journal of Nutritional Biochemistry 14, 251-258.
  • חלבון מי הגבינה של סופר אפקט כשר בהשגחת הרבנות ראש העין.
  • החלבון מגיע במיגוון טעמים: וניל, שוקולד, בננה וקרם עוגיות.
  • תכולה החלבון: 2.3 ק"ג.

יום חמישי, 11 באפריל 2013

גלוטמין

גלוטמין

גלוטמין מסייע לשמירת ופיתוח מסת שרירת, הגלוטמין היא החומצה האמינית בעלת הריכוז הגבוה ביותר בדם. אימונים קשים עלולים לדלדל את מאגרי הגלוטמין, תופעה העלולה לשבש את פעילותה התקינה של מערכת החיסון ואף לגרום לאימון יתר.


 גלוטמין מסייע לשמירת ופיתוח מסת שרירת, הגלוטמין היא החומצה האמינית בעלת הריכוז הגבוה ביותר בדם. אימונים קשים עלולים לדלדל את מאגרי הגלוטמין, תופעה העלולה לשבש את פעילותה התקינה של מערכת החיסון ואף לגרום לאימון יתר. גלוטמין עוזר להתאוששות מהירה יותר על ידי סיוע למערכת החיסונית להתמודדות טובה יותר עם תופעותיה ההרסניות של פעילות גופנית מאומצת [ בעיקר אימוני סיבולת ]. 

גלוטמין - הינה חומצת אמינו הנפוצה ביותר שנמצאת ברקמות השרירים. באותו הזמן, גלוטמין הינה חומצת אמינו המבוקשת ביותר ע"י הגוף, וחוסר בה ימנע אפשרות להגיע למצב אנאבולי (בניית רקמת שריר). תפקידו של הגלוטמין הוא לבנות, לשחזר, ולשמור על רקמות השריר. גלוטמין תומך בייצור טבעי של הורמון הגדילה, היוזם את שחרור ה- IGF-1. מומלץ במיוחד לאנשים העוסקים בפיתוח גוף ואימוני סיבולת. אנו מציעים לכם את הגלוטמין הכי איכותי שקיים בעולם (פפטידים של גלוטמין שעברו תהליך הידרוליזה).

התוסף מקטין את ריכוז האמוניה בדם , דבר המונע עייפות באימונים. המלצות לשימוש : 2 גרם לפני אימון או מאמץ סיבולתי ממושך, ו-3 , 5 גרם מיד לאחריו. בנוסף 5 - 10 גרם לפני השינה. 

הגלוטמין מונע אימון יתר ומחלות אחרות ע"י עידודו של הגוף לייצר יותר תאי דם לבנים . הגלוטמין מגן על השרירים מפני הפיכתם למקור אנרגיה . הגלוטמין מסייע בהגדלת השריר בכך שהוא מאפשר ביצוע אימונים ארוכים ועצימים יותר .

הגלוטמין מסייעת גם: 

1. שמירה על רמות גלוטמין קבועות למניעת הידלדלות מסת השרירים.
2. שמירה על סטטוס אנבולי ומניעת קטבולזים כתוצאה מאימון יתר במהלך תקופת אימונים אינטנסיביים .
3. שמירה על המערכת החיסונית ובריאות כללית לאלו העוסקים בכל ספורט שהוא. 
4. עלייה ברמות הורמון הגדילה GH ע"י צריכה מספקת של הגלוטמין לפני/אחרי האימון ולפני השינה - שלבים קריטיים בכמות שחרור ההורמונים לדם.

הגלוטמין נחשב לאחד מבין תוספי המזון החשובים ביותר בפרמידת התוספים, תגלית הגלוטמין כתוסף הנה מהעשור האחרון וכבר כיום הוא נחשב לאחד מבין תוספי החובה הדרושים למתאמנים באופן אינטנסיבי ומצפים לתוצאות של ממש. 

יתרונות השימוש בגלוטמין:

* ממריץ ומגן על המערכת החיסונית 
* משמר מסת שרירים 
* מונע פירוק שרירים – קטבוליזים 
* מגביר אחסון גליקוגן ("דלק") 
* מזרז ומשפר התאוששות מאימונים 

יום שבת, 6 באפריל 2013

החלבונים


החלבונים

חומר נוסף מעמיק יותר תוכלו לקרוא: בספר:
ספורטולוגיה – המדריך השלם לספורטאי.

החלבונים מי הם ? החלבונים או בלועזית: protein הינם תרכובת אורגנית הבנויה משרשרת אחת או שרשרות רבות של חומצות אמינו, המחוברות ביניהן בקשרים פפטידים (פפטיד
 peptide מולקולה המורכבת משתי חומצות אמינו או יותר, הקשורות ביניהן בקשר פפטידי, כלומר באמצעות קבוצה קרבוקסילית (-CO) של חומצה אחת הקשורה לקבוצת אמינו (-NH) של חומצה אחרת.). חלבונים הם מרכיבים חיוניים של הגוף: הם מהווים את החומר המבני של שרירים, רקמות ואיברים, ומווסתים את תפקודי הגוף כאנזימים והורמונים (הורמון - hormone הינו חומר שמיוצר בחלק אחד של הגוף על-ידי בלוטה אנדוקרינית –בלוטת הפרשה פנימית, מופרש אל מחזור הדם, ונישא אל איברים או רקמות במקומות אחרים בגוף, שם הוא מבצע תפקיד מסוים). החלבונים נוצרים בגוף בסינתזה של חומצות אמינו המתקבלות מפירוק של חלבונים במזון. עודפי חלבון שאינם דרושים לגוף נהפכים לגלוקוז ומשמשים כמקור אנרגיה.

כשאתה קם בבוקר ומסתכל על עצמך במראה. לכאורה אתה רואה אותה דמות שראיתה אתמול ותראה מחר. אבל למעשה, זה אינו בדיוק אותו אדם, שכן המרכיבים של גופו התחלפו - מולקולות גופו היום אינן זהות לאלו של אתמול וגם לא לאלו של מחר.
אף כי על פניו נראה כי גופנו וגופם של כל היצורים החיים - צמחים ובעלי חיים כאחד, יציב ושומר על צורה ומשקל קבועים פחות-או-יותר, לפחות בטווח זמן של ימים וחודשים, למעשה אין הדבר כך. מרכיביו הכימיים של הגוף נמצאים במצב תחלופה קבועה, יצירה ופירוק, תהליך המתרחש ללא הרף ובמהירות רבה. יש מרכיבים בגוף המתחלפים מדי מספר דקות, אחרים כל כמה שעות ויש המתחלפים אחת למספר ימים. תהליך התחלופה חשוב מאין כמוהו, ואנו נתרכז כאן בתהליך תחלופת החלבונים, מן המרכזיים שבמרכיבי הגוף החי.

מות החלבונים ככורח חיים! אלפי חלבונים שונים מצויים בכל תא, והם ממלאים תפקידי מפתח. והנה, למרות שחלבונים נחשבים לאבני הבניין של התא, אין הם יציבים כפי שניתן היה לצפות. לכל אחד מן החלבונים בתא תוחלת חיים משלו, מספר שעות או אף דקות אחדות בלבד. תחלופת החלבונים בגוף היא צורך חיוני ממדרגה ראשונה. חלבונים פגומים נוצרים בגוף ללא הרף. קרינת השמש ובעיקר הקרינה העל-סגולה, זיהום האוויר ומרכיבים שונים במזון - כל אלה עלולים לפגוע בחומר הגנטי של התאים ולגרום למוטציות המביאות ליצירת חלבונים פגומים. פגיעה בחלבונים עלולה לגרום להפרעה בתפקודם ולעתים אף להוציא את התא מכלל פעולה. חייבת, אם כך, להיות בתא, מערכת המסוגלת לזהות את החלבונים הפגומים ולסלקם ביעילות.יש מצבים נוספים המחייבים פירוק חלבונים. למשל, במצב של רעב לאחר שהגוף ניצל את כל מלאי הסוכר הזמין, או במחלת הסוכרת, כשהסוכר אינו זמין לתאים בגלל מחסור באינסולין. במצבים כאלה הגוף נאלץ לפרק חלבונים כדי לספק לעצמו את האנרגיה הדרושה. פירוק חלבונים נדרש גם בכדי לאפשר התרחשות תהליכים חיוניים. למשל, בתהליכי התמיינות תאים הקורים בשלבים שונים של התפתחות העובר, תאים על חלבוניהם מושמדים כתנאי להיווצרות איברים מסוימים.



לחלבונים ישנם כמה תפקידים בגוף:

§         בניית רקמות חדשות והחלפת רקמות ש"יצאו משימוש" או שניזוקו;
§         בניית גופי-חיסון הלוחמים בזיהומים;
§         הובלת המזון והחמצן בדם, אל התאים ומהם;
§         ויסות מאזן המים, החומצות והבסיסים בגוף;
§         ויסות התהליכים הכימיים והפיזיים הקרויים "חילוף החומרים", שהוא - "שריפת" המזון והפיכתו לאנרגיה.


חומצות אמינו או בלועזית: amino acid הינן תרכובת אורגנית (לועזית: organic מציין תרכובות כימיות שמכילות פחמן, המצויות בכל המערכות החיות.) המכילה קבוצה אמינית וקבוצה הידרוקסילית. חומצות אמינו מהוות את אבני הבניין של חלבונים. פירוק החלבונים המצויים בגוף מביא לשחרור חומצות האמינו הבאות: איזולויצין, אלנין, אספרגין, ארגינין, גלוטמין, גליצין, היסטידין, ולין, חומצה אספרטית, חומצה גלוטמית, טירוזין, טריפטופן, לויצין, ליזין, מתיונין, סרין, פנילאלנין, פרולין, ציסטאין, ציסטין, תראונין. הגוף מסוגל לסנתז חלק מחומצות אמינו אלה; את האחרות - חומצות אמינו חיוניות - חייבים לקבל מן המזון.

חומצות אמינו חיוניות או לועזית: essential amino acid חומצת אמינו החיונית לצמיחה והתפתחות תקינה, ושהגוף אינו מסוגל לסנתז אותה בעצמו, ומקבל אותה ממזונות עתירי-חלבון כמו ביצים ומוצרי חלב. יש 9 חומצות אמינו חיוניות: איזולויצין, היסטידין, ולין, לויצין, ליזין, טריפטופן, מתיונין, פנילאלנין ותראונין.

חומצות האמינו לפי מידת חיוניותן בגוף:
חיוניות
חיוניות בתנאים מיוחדים
מיוצרות בגוף בצורה מספקת
איזולאוצין
לאוצין
ואלין
ליזין
תראונין
מתיונין
פנילאלנין
טריפטופאן
היסטדין

ציסטאין
ארגינין
טירוזין
סרין
גליצין
אלאנין
חומצה אספרטית
אספאראגין
חומצה גלוטמית
גלוטמין
פרולין



ארגינין: arginine
חומצת אמינו בעלת תפקיד חשוב ביצירת שיינן בכבד. ארגינין נחוצה בתקופת גדילה אבל אצל בוגרים היא לא הכרחית כי היא יכולה להיות מיוצרת בגוף על ידי חומצה אספרטית וחומצה גלוטמית.
תפקידים: מחזקת את מערכת החיסון על ידי חיזוק בלוטת התימוס המייצרת תאי T (סוג של תאי מערכת החיסון). היא מנטרלת אמוניה ולכן יש לה איכות של ניקוי הכבד. בנוזל זרע ובזרע עצמו יש כמות גדולה של ארגינין ולכן הוסק כי לארגינין יש תפקיד חשוב בפריון הגבר. מחקרים הראו כי לארגנין פעולה דומה על קולטני איבר המין הגברי שמסייעים לזקפה בדומה לפעולת הויאגרה היות ופעילותה מרחיבה כלי דם (גם באיבר המין).
לארגנין תפקיד חשוב בייצור קולגן ואלסטין ולכן הוא מסייע לרקמת חיבור באיחוי וריפוי של נזקים ברקמות. הוא עוזר בייצור המוגלובין, אינסולין וגלוקגון. הוא מעודד את הלבלב להפריש אינסולין וכן מעודד הפרשת הורמון הגדילה.
מקורות: חרובים, שוקולד, קוקוס, מוצרי חלב, ג'לטין, בשר, שבולת שועל, בוטנים, סויה, אגוזים, קמח לבן, נבט חיטה.
אסור לקחת תוסף של ארגינין במצב של יתר לחץ דם, בהתקפה ויראלית של הרפס, בסכיזופרניה.

היסטידין: histidine

חומצת אמינו ממנה נגזר היסטמין. חומצה אמינית זו חיונית בתקופת צמיחה. הנוירוטרנסמיטור היסמין מופק מהיסטדין ויש לו יכולת לספוג יסודות קורט כמו נחושת ואבץ, ברזל ומתכות כבדות ולכן יש לו שימוש חשוב בכל סוג של ארתריטיס (מנטרל מתכות כבדות ששוקעות בפרקים). היסטדין מסייעת במעטפת המיאלין ובכך מגינה על תאי העצב. נמצא קשר בין חסר בהיסטדין לבין אי תפקוד עד איבוד שמיעה. חומצה אמינית זו מסייעת בייצור כדוריות דם לבנות ואדומות ובכך מסייעת במניעת אנמיה. ויטמיני B6 ו- B3 אחראים על ההפיכה של היסטדין להיסטמין. היסטמין מעודד הפרשת מיצי קיבה ולכן יכול לסייע במצב של תת חומציות בקיבה. לא מומלץ ליטול תוסף זה לחולי מניה דפרסיה.
מקורות במזון: אורז, חיטה ושיפון ובעלי חיים.
תופעות חסר: בעיות נפשיות

פנילאלנין

חומצת אמינו חיונית בעלת תכונות מרפא יוצאות דופן בחשיבותם. היא מייצרת בגוף חומצה אמינית לא חיונית הנקראת טירוזין. חסר בפנילאלנין עלול לגרום למגוון רחב של סמפטומים: עניים אדומות, שינויים התנהגותיים. זה מכיון שהטירוזין הוא חומר גלם לנויראפינפרין ולתירוקסין (נוירוטרנסמיטור במוח והורמון בלוטת התריס). במצב הנקרא פנילקטנוריה פנילאלנין אינה הופכת לטירוזין. כשפנילאלנין מצטברת בגוף לאורך זמן היא יכולה להתבטא בהתנהגות פסיכותית. חסר בפנילאלנין יכול לגרום לשינויים התנהגותיים שנובעים מכך שפנילאלנין מומר לטירוזין ואחרי טירוזין הופך לדופמין, מדופמין לנואפינפרין ולאפינפרין (כול נוירוטרנסמיטורים במוח). אחד התפקידים החשובים של חומצה אמינית זו הוא פיקוח על התאבון. מצאו שפנילאלנין בנוסף עם טריפטופאן מאיצות במעיים שחרור של כוליסיסטוקינין, חומר שמופרש במעיים באמצעות טריפטופאן ופנילאלנין והוא זה שגורם להרגשת סיפוק ושובע. כמו כן חומר זה מופרש בזמן קלקול קיבה או מחלה כדי להמנע מאוכל. מתשמשים בתוסף במקרה של ארטריטיס, דכאון, כווצי מחזור, מגרנות, השמנה, פרקינסון וסכיזופרניה. אסור לקחת תוספת פנילאלנין לנוטלי תרופות אנטי דכאוניות מסוג MAO, לנשים הרות, אנשים הסובלים מהתקפי חרדה, סכרתיים, יתר לחץ דם, פנילקטנוריה, מלנומה (סרטן העור). מקורות בתזונה: פולי סויה, גבינת קוטג', דגים, בקר, עוף, שקדים, אגוזי ברזיל, אגוזי פקאן, גרעיני דלעת, שומשום, שעועית לבנה, אפונה,

טריפטופן

לחומצה אמינית חיונית זו הרבה תפקידים רפואיים. היא מסונטזת בגוף ל B3 (חומצה ניקוטינית). היא משמשת לטיפול רפואי בנדודי שינה, דכאון ועודף משקל. יחד עם B6 היא מייצרת סרוטונין ומלטונין. על מנת שתהיה קליטת טריפטופן יעילה על ידי המוח יש צורך בשימוש ויטמין C ו B6.
נמצא מחקרית כי לחומצה אמינית זו יש תפקיד בשיכוך כאבים. לטריפטופאן תחרות על אתרי הספיגה במעי עם חומצות אמינו אחרות ולכן במידה ולוקחים תוסף יש להרחיקו ממזון חלבוני ולקחת אותו עם אוכל ממקור פחמימות. מומלץ לקחת את התוסף שעה לפני האוכל עם B6. מקורות: אורז חום, גבינת קוטג', בשר, בוטנים, חלבון סויה, בשר בקר, כבד, גרעיני דלעת, בשר כבש, שומשום

טאורין

חומצה אמינית זו מכילה גופרית. היא נמצאת בריכוז גבוה בחלבון מן החי. טאורין נמצאת בשריר הלב, תאי הדם הלבנים, שרירי השלד ומערכת העצבים המרכזית. היא מהווה חומצה אמינית חשובה ליתר חומצות האמינו בגוף, נחוצה לעיכול שומנים, ויטמינים מסיסי שומן ושימור על רמות כולסטרול. שימושים רפואיים: טרשת עורקים, בצקות, בעיות בלב, לחץ דם גבוה, היפראקטיביות, חרדות, ירידה בתפקוד מוחי, סרטן שד, תסמונת דאון והיפוגליקמיה. טאורין נחוצה לשמירה על איזון מינרלים: סודיום, פוטסיום, קלציום ומגנזיום. אחד התפקידים הכי קריטיים של טאורין הוא מניעת אובדן פוטסיום (אשלגן) בשריר הלב. חומצה אמינית זו הינה מרכיב חשוב בהיווצרות המוח אצל העובר. בהתקפי אפילפסיה יש ירידה משמעותית ברמות הטאורין במוקד האפילפסי. מקשרים חסר בטאורין עם חסר באבץ. ביחד הם משמרים את תפקוד הראייה. בחסר של שניהם יהיו בעיות של טשטוש ראייה. ישנם אנשים שסובלים מהפרשה מוגברת של טאורין בשתן בגלל בעיות מטבוליות שונות. הבעיות יכולות להיות מכול מיני סיבות: צמיחה ושגשוג של קנדידה, בעיות מעיים, סטרס נפשי ופיזי, חסר באבץ, צריכה מוגברת של אלכוהול, סכרת. מקורות במזון: ביצים, דגים, בשר, חלב. נמצא מעט במזון מן הצומח. חומצה זו אינה חיונית. ניתן לסנטזה מציסטאין בכבד שמגיע ממטיונין כל עוד יש נוכחות מספקת של B6.

קרניטין

זוהי לא חומצה אמינית בהרכבה כי אם מעין חומצה אמינית. יש לחומצה זו הרכב של חומצה אמינית  אך לא תפקודים של חומצה אמינית. היא אינה מסנטזת חלבונים או מהווה חומר גלם לנוירוטרנסמיטורים כמו חומצות אמינו אחרות בגוף.חומצה זו עוברת סינטזה בכבד. היא מצויה בבשר, שרירים ואיברים מן החי. היא איננה נמצאת בחלבון צמחי, אך גם איננה חיונית לגוף. הגוף מסנטז חומצה אמינית זו מליזין ומתיונין. הכבד זקוק לויטמין C על מנת לבצע המרה זו. כמו כן משתתפים בסינטוז ברזל, B1, B6. ירידה של אחד המרכיבים האלה בתזונה יגרום לחסר בקרניטין
לקרניטין מעורבות בחילוף חומרים של שומנים וצמצום טריגליצרידים. מחקרים מסוימים הראו כי רמות נמוכות של קרניטין בגברים הובילו לעקרות. הקרניטין מעביר חומצות שומן דרך קרומים וסחוסים שם הם מנוצלים כאנרגיה. יש לו פעילות מזרזת חילוף חומרים של שומנים ולכן עוזר בהפחתת עודף משקל. יש לקרניטין יכולת להגן על שריר הלב על ידי מניעה של הצטברות שומן בשריר הלב. כהגנה לשריר הלב תוסף זה יעיל יותר יחד עם ויטמיני E ו C..
קרניטין הינה חומצת אמינו החיונית לפעולה תקינה של השרירים. חסר של קרניטין בדם בילדים נגרם כתוצאה ממחלה גנטית בה יש מוטציה
בקרניטין, או באנזימים אחרים הקשורים בו.

אורניטין

חומצה אמינית זו מסייעת בשחרור הורמון הגדילה. היא אחראית למטבוליזם של חומצות שומן ולכן משתמשים בה לצורך בהורדה במשקל, יחד עם קרניטין. חומצה אמינית זו נחוצה למערכת החיסון ותפקוד הכבד בגלל מחזור השינן (סילוק אמוניהמהגוף). אורניטין קושרת אמוניה ומונעת בכך הרס לכבד. אורניטין נמצאת בריכוז גבוה בעור, רקמת חיבור ונחוצה להחלמה ותיקון נזקים ברקמות. אוניטין מסונטזת בגוף מארגינין ומקדימה את חומצת האמינו ציטרולין, פרולין וחומצה גלוטמית. אריגנין הופכת לאורניטין שהופכת לציטרולין שהופכת לפרולין שהופכת לחומצה גלוטמית. בגוף.

סרין

חומצה אמינית זו נחוצה למטבוליזם של שומן ומשתמשים בה בעיקר בתעשיית הקוסמטיקה. שימוש חיצוני על העור גורם ללחות. חומצה זו אינה חיונית והיא מסונטזת מגליצין. סרין משתתפת בריאקציה של הומוציסטאין. היא מסייעת לויטמין B6 להפוך הומוציסטאין לציסטאין. רמה גבוהה של הומוציסטאין מקושרת עם סיכון גבוה למחלות לב.

חומצה אספרטית

אספרג'ין מיועדת לאיזון מערכת העצבים המרכזית. חומצה אמינית לא חיונית זו נובעת מחומצה אספרטית. האספרגין מצויה בעיקר בחלבון מן החי בעוד שחומצה אספרטית נמצאת גם בחלבון מן הצומח. התפקיד העיקרי של אספריג'ין הוא שימור האמוניה ברמה מאוזנת. חומצה אספרטית חשובה בעיקר במחזור השינן. אחת החשיבויות הגדולות שלה זה מניעת עייפות. היא מסייעת בהווצרות של אנזימים ומטהרת רבת עצמה של אמוניה ובכך גורמת להעצמת תפקודי הכבד. היא מעלה רמות נוגדנים ובכך מחזקת את מערכת החיסון.

גליצין

חומצה אמינית לא חיונית. עוברת סינטזה בכבד ומסייעת לטהר את הכבד. חיונית לביוסינטזה של DNA ו- RNA. נחוצה לפעילות תקינה של מערכת העצבים. היא מומרת לסרין המשמשת לזכרון. יש לה יכולת לעכב נוירוטרנסמיטורים במוח ולמנוע התקפים אפילפטיים.

אלנין

חומצה אמינית חשובה במטבוליזם של סוכרים. מסייעת במעגל קרבס באופן מיידי לניצול אנרגיה. אלנין הופך לפירובט ומשם לגלוקוז וכך מעלה את רמות הגלוקוז. זוהי חומצה אמינית לא חיונית ותפקידה העיקרי בחילוף חומרים במטבוליזם של טריפטופן ו B6. כתוסף היא ניתנת במצבי היפוגליקמיה לניצול גלוקוז לפרקי זמן ארוכים.
אלאנין טרנסאמינאז:
בבדיקה זו בודקים את הריכוז של אלנין טראנסאמינאז (ALT) בנסיוב הדם. אנזים זה, המכונה גם SGPT, קשור במטבוליזם של החומצה האמינית אלנין. האנזים נמצא ברמה הגבוהה ביותר שלו בתאי כבד. כאשר נגרם נזק לתאים המכילים אנזים זה תהיה עליה ברמתו בדם. העליה ברמת האנזים מציינת רק את העובדה שנגרם נזק לתאים, אך האנזים אינו ספציפי, ועל כן יש צורך בבדיקות נוספות או בהערכה קלינית על מנת לקבוע איזה איבר נפגע.
עליה ברמת אנזים זה לרמה הגבוהה מהעליה ברמת האנזים SGOT מהווה עדות לפגיעה בתאי הכבד.
יש לקחת בחשבון כי במעבדות שונות ייתכנו ערכים שונים. יש להסתכל ולהשוות לטווח התקין של המעבדה.

ציטרולין

ציטרונין או בלועזית: citrulline  חומצת אמינו המיוצרת על-ידי הכבד כתוצר לוואי במהלך הפיכת אמוניה לשיינן (אוראה). חומצת אמינו לא חיונית, תוצר מטבולי של ארגינין, מצויה בעיקר בכבד, משמשת כמרכיב עיקרי במחזור השינן בכבד, מצויה במזונות צמחיים כגון בצל ושום. יש השפעה על הורמון הגדילה ועידוד מערכת החיסון.

פרולין

חומצת אמינו לא חיונית, הגוף יכול לסנטז אותה בעצמו. חומצה אמינית זו היא אחת המרכיבים העיקריים בקולגן והיא פועלת יחד עם ויטמין C.אחראית על מבנה גידים רצועות ומפרקים. חומצה אמינית זו נחוצה לריפוי סחוסים, מפרקים, גידים ושריר הלב. משתמשים בחומצה אמינית זו לטיפולים קוסמטיים כנגד הזדקנות העור. מקורות מהתזונה: בשר

ואלין

חומצה אמינית חיונית הנחוצה למטבוליזם של שרירים, תיקון רקמות ותחזוקה על רמות נטרוגן מאוזנות בגוף. חומצה אמינית זו מצויה בריכוז גבוה בשרירים והיא אחת משלושת חומצות האמינו המסועפות (BCAA), יחד עם לאוצין ואיזולאוצין. מקורות בתזונה: קמח סויה, אורז חום, קוטג', דגים, בשר, שקדים, אגוזי ברזיל, קשיו, בוטנים, גרעיני שומשום, עדשים, אפונת גינה, שעועית לבנה, פטריות ופולי סויה.

טראונין

חומצה אמינית חיונית, חשובה לרמות חלבון תקינות בגוף, ביצירת קולגן ואלסטין. לקחת חלק במטבוליזם הכבד יחד עם מטיונין וחומצה אספרטית. חומצה אמינית זו מצויה בלב, במערכת העצבים המרכזית ושרירי השלד. היא מונעת הווצרות שומנים בכבד, מסייעת למערכת החיסון על ידי ייצור מוגדנים. מקור: חלבון מן החי בעיקר. קיימת בכמות קטנה בתזונה מן הצומח.

מטיונין

מטיונין הינה חומצה אמינית המכילה גופרית. היא נחוצה במבנה קולגן ולתפקוד בסינטזת חלבון של כל תא. פעולתה יחד עם ציסטין וציסטאין מטהרת רבת עצמה. לשלושת חומצות אמינו אילו יכולת לסלק מתכות כבדות ובניהם עפרת. הן מנטרלות רדיקלים חופשיים ומגנות מפני נזקי אלכוהול. חומצה אמינית זו מסייעת למאגרי גלוטטיון פראוקסידאז (מרכיב מנקה רב עצמה הפועל כנגד רדיקלים חופשיים). המתיונין חשובה ליצירת לציטין בכבד יחד עם כולין ואינוזיטול. למתיונין ריח אופייני של גופרית. כשיש בעיות בחילוף חומרים של מתיונין ניתן למצוא אותה בשתן בצירוף הומוציסטאין במצב פתולוגי. במקרים אלו לשתן ריח גופריתי. המתיונין החיונית למאגרי הסלניום בגוף נקראת מתיונין סלני. מקורות בתזונה: בקר, עוף, פולי סויה, ביצים, קוטג', כבד, סרדינים, יוגורט, גרעיני דלעת, שומשום, עדשים

איזולאוצין

חומצה אמינית זו נחוצה לייצור המוגלובין. היא מאזנת רמות סוכרים ואנרגיה ופעולתה העיקרית מתבצעת ברקמת השריר. האיזולאוצין היא אחת מבין 3 חומצות אמינו הנקראות "חומצות אמינו מסועפות (BCAA-BRANCHED CHAIN AMINO ACID) הכוללות גם את לאוצין וואלין. כתוסף הן ניתנות בעיקר לספורטאים ותפקידן להעלות את רמת האנרגיה, כוח הסבל ויכולת הריפוי של הגוף ברקמת השריר.
מקורות: שקדים, קשיו, עוף, חומוס, ביצים, דגים, עדשים, כבד, בשר, שיפון, חלבון סויה, קוטג'.

לאוצין

חלק משלושת חומצות האמינו המסועפות (BCAA). חומצה זו מסייעת להגן על השרירים, משמשת כדלק, מקור אנרגיה לשריר, מסייעת לריפוי עצמות, שרירים, עור, מאוד מומלצת לריפוי בהתאוששות מניתוח. תפקיד חומצה אמינית זו לאזן רמות סוכר בדם ולהעלאת רמות הורמון הגדילה. מקורות: אורז חום, שעועית, בשר, אגוזים, קמח סויה, חיטה מלאה

ליזין:
זהו חומצת האמינו הנחקרת ביותר בטיפול במחלות ויראליות, בעיקר הרפס. בזמן שגשוג ההרפס יש צורך בתפריט דל ארגינין ומוגבר ליזין. ליזין וארגנין מתחרות בספיגה זו בזו. חומצה אמינית זו משפיעה על צמיחה בילדות, תפקוד המעיים ושיפור התאבון. היא חשובה לקליטת סידן ובניית עצמות, בעיקר אצל ילדים. חוסר בליזין גורם לבעיות ריכוז. חומצה זו נחוצה לייצור נוגדנים ולכן חסר שלה גורם לעייפות כרונית, תשישות, בחילה, טשטוש חושים ואנמיה.



** חומצת גרעין או בלועזית לועזית: nucleic acid דנ"א (DNA) או רנ"א (RNA), חומצות שקיימות בגרעין התא, ולעיתים גם בציטופלסמה. הן מעורבות בסינתזה של חלבון ובתורשה.

** דנ"א (חומצה דאוקסיריבונוקלאית) לועזית: deoxyribonucleic acid, DNA החומר הגנטי של כמעט כל אורגניזם חי הקובע את התורשה, והנמצא ברובו בגרעין התא (ראה כרומוזום, גן). דנ"א היא חומצת גרעין המורכבת משני גדילים העשויים מיחידות שנקראות נוקלאוטידים. שני הגדילים משולבים אחד בשני ויוצרים סליל כפול, ומחוברים אחד לשני באמצעות קשרי מימן בין בסיסי הנוקלאוטידים. המידע הגנטי ב-דנ"א נמצא ברצף של הבסיסים (ראה צופן גנטי). מולקולת ה-דנ"א יכולה ליצור העתקים מדוייקים של עצמה בתהליך של שכפול, וכך מועבר המידע הגנטי לתאי הבת כאשר התא מתחלק.

** רנ"א (חומצה ריבונוקלאית) או לועזית: ribonucleic acid, RNA חומצת גרעין שנמצאת בגרעין ובציטופלסמה של תאים, וקשורה לסינתזה של חלבונים (ראה רנ"א שליח, רנ"א נושא, ריבוזום, תרגום). בחלק מן הנגיפים רנ"א הוא החומר הגנטי. מולקולת ה-רנ"א מורכבת מגדיל אחד עשוי יחידות שנקראות נוקלאוטידים.

** ריבוזום או בלועזית: ribosome חלקיק המורכב מ- רנ"א (RNA) וחלבון, שנמצא בתאים, ובו מתרחשת הסינתזה של חלבון בתא.
הריבוזומים מחוברים לרשתית התוך-פלסמית, או שהם חופשיים בתוך הציטופלסמה בצורת פוליזומים.

פחמימות וחלבונים הם הנושא הכי מדובר היום בתזונת הספורט.

פחמימות וחלבונים

פחמימות וחלבונים הם הנושא הכי מדובר היום בתזונת הספורט.
המון שמועות ומיתוסים מסתובבים בקרב המתאמנים והרבה מהם לא נכונים.
לכן אני כאן היום כדי לשבו לכם לפחות חלק מהמיתוסים.............

פחמימות:

מיתוס מס' 1:   פחמימות גורמות להשמנה.

אז ככה, הכל עניין של צריכה קלורית. צריכה קלורית עודפת, לא משנה של מה, תגרום להשמנה.
מצד אחד, מחקרים מראים שדיאטה דלת פחמימות עזה לירידה במשקל של אנשים בעלי עודף משקל משמעותי. לעומת זאת, אדם שרוצה לפתח מסת שריר, פחמימות הן הכרחיות בשבילו. פחמימות נאגרות בשרירים ומהוות אנרגיה זמינה, מעלות רמת ביצועים באימוני כוח, עוזרות להכניס חלבונים לשרירים ועוזרות בתהליך ההתאוששות לאחר אימון.
רק לאחר שכל מאגרי הפחמימות (גליקוגן) בשרירים מלאים, הפחמימות יאגרו כשומן.
מצב זה יהיה רק בצריכה עודפת של פחמימות.
צריכת פחמימות מומלצת משתנה לפי משקל, קצב חילוף החומרים הבסיסי ועצימות ותדירות האימונים.


מיתוס מס' 2: אכילת פחמימות בלילה תגרום להשמנה.

ישנם אנשים המגבילים את צריכת הפחמימות שלהם משעות הערב מחשש שמא יהפכו לשומן. חלק מהעניין נכון מכיוון שרגישות הגוף לאינסולין עולה בשעות הלילה ולכן עולה גם קצב אגירת השומן, אך מי שמתאמן בשעות הערב חייב לאכול פחמימות כדי לזרז את תהליך השיקום והבנייה של השריר ומילוי מאגרי האנרגיה בשרירים. אי אכילת פחמימות אחרי אימון תגרום לעיקוב בבניית השריר, הגברת הפרשת קורטיזול (הורמון קטבולי-מפרק המופרש בגוף אחרי אימון) ואפילו איבוד מסת שריר.

מיתוס מס' 3: פחמימות אינן בונות מסת שריר.

אז זהו שכן!!! פחמימות גורמות להפרשת אינסולין. האינסולין עצמו עוזר בהכנסת החלבונים לשריר, ומכניס לשריר גם את הטסטוסטרון שהוא ההורמון האנבולי (בונה) העיקרי בגוף. בנוסף, פחמימות תורמות לספיגה אופטימלית של חלבונים במע' העיכול.
כל גרם אחד של פחמימה שנאגר בגוף, אוגר איתו גם 3 גרם מים, עובדה זו גורמת לעליה בנפח השרירים כיוון שמאגר הפחמימות העיקרי בגוף הוא בשרירים.

מיתוס מס' 4: צריך לאכול פחמימות מורכבות (ערך גליקמי נמוך) כדי לרזות.

הערך הגליקמי הינו מדד למהירות ספיגת הפחמימה במע' העיכול ועליית רמת הסוכר בדם ביחס של מהירות\ערך הסוכר. ככל שהערך הגליקמי גבוה יותר, רמת הסוכר תעלה יותר מהר אך גם תרד מהר. במצבים אלו הגוף נוטה יותר לאגור שומן.
לעומת זאת, כאשר צורכים פחמימות פשוטות (אינדקס גליקמי גבוה) עם מנת חלבון או שומן, ספיגתם מואטת בצורה משמעותית. הוספת מנת ירקות לארוחה תאט עוד יותר את הספיגה של הפחמימות.
כאשר נרצה להעלות את רמת הסוכר בדם במהירות יחסית (לדוגמא: במצב של ירידת סוכר בזמן אימון או חולה סוכרת), נעדיף את הפחמימות הפשוטות שנספגות יחסית מהר (קוביית שוקולד, סוכר לבן וכו').

מיתוס מס' 5: מאגרי הגליקוגן חייבים להיות מלאים עד הסוף כדי שהאימון יהיה אופטימלי.

לא נכון. כמו שאפשר לנסוע ברכב כאשר יש רק חצי מיכל דלק, השרירים אותו הדבר.
ניתן להתאמן ברמה גבוהה מאוד גם כאשר לא כל המאגרים מלאים.
האנרגיה מסופקת לגוף גם דרך מסלולים אחרים כמו שומן וחלבון, לכן מומלץ לאכול 5-7 ארוחות קטנות לאורך היום כדי לאפשר ספיגה וניצול מכסימליים של האוכל.


חלבונים:

מיתוס מס' 1:השמיים הם הגבול!!!???..............

נכון שיש לצרוך חלבון כאשר רוצים לבנות מסת שריר ובכלל,אך אל לנו לשכוח שצריכה עודפת של אב מזון כלשהו תגרום לעליה במסת השומן ולכן יש לצרוך חלבונים בחוכמה וגם לדאוג שיהיו איכותיים (בשר, מוצרי חלב, דגים ועוד).
לא לשכוח שבניית השריר תלויה גם בצריכת פחמימות מספיקה.

מיתוס מס' 2: כל החלבונים אותו הדבר.

לא ולא!!! יש הבדל באיכות החלבונים שנמדדת בעיקר ע"פ אחוז הספיגה של החלבון ומהירות ספיגתו.
בחלבונים שנספגים מהר נשתמש בעיקר בבוקר על מנת לתת לגוף להתאושש מהצום של הלילה כמה שיותר מהר וליפני ואחרי אימון.
בשאר שעות היום בדר"כ עדיף לצרוך חלבונים שנספגים לאט יותר.

מיתוס מס' 3: 1 גרם חלבון לכל ק"ג ממשקל הגוף יעשה את העבודה.

כיום הצריכה היומית המומלצת של חלבונים לאדם מבוגר שלא עוסק בספורט היא 0.8 גרם\ק"ג ממשקל הגוף.
כאשר עוסקים בפעילות גופנית ועושים דיאטה במקביל, צריך להעלות את צריכת החלבון על מנת לשמר את מסת השריר הקיימת מכיוון שהגוף במצבי סטרס נוטה לפרק את השרירים.
ניתן להגיע גם ל 1.5-2 גרם\ק"ג ויותר מזה, תלוי בעצימות האימונים, תדירותם והדיאטה עצמה. ככל שהאימונים עצימים יותר ותכופים יותר כך צריך יותר חלבון כדי לתקן את הנזקים המיקרוסקופיים שקורים לגוף בזמן אימון.

מיתוס מס' 4: צריך תוספי חלבון כדי לגדול.

מסתבר שמלבד  נוחות וזמינות טובים, אין לתוספי החלבון שום קשר ישיר עם עליה במסת שריר.ניתן לפתח מסת שריר גם בלי תוספים עם תזונה נכונה.מכיוון שצריך לאכול המון חלבון במשך היום, הזמינות של החלבון חשובה מאוד (תודו שלא כל כך נוח לסחוב בתיק קופסאות טונה...) ולכן יש את התוספים כדי שהחלבון יהיה זמין יותר וקל יותר לנשיאה.

לדוגמא: מפתח הגוף ג'יי קאטלר, בתחילת דרכו, לא יכול היה להרשות לעצבו לקנות תוספים ולכן היה שותה כ- 50 חלבוני ביצה ואוכל עוד כמה ק"ג של עופות, פסטה, תפו"א וכו'. הוא הצליח להעלות כ-25 ק"ג של מסת שריר.


מיתוס מס' 5: חלבון אינו יכול לגרום להשמנה.

כמו שהוזכר קודם, צריכה עודפת של כל אב מזון ( חלבון,שומן,פחמימות), תגרום להשמנה.
הגוף שלנו אינו זורק כלום החוצה חוץ מזבל ולכן את כל העודפים הוא אוגר כשומן.
שומן היא רקמה שאינה צורכת הרבה אנרגיה לתחזוקה והיא עתירת אנרגיה (9 קלוריות בגרם שומן לעומת 4 קלוריות בחלבון ופחמימה), היא רקמה מבודדת טרמית ומהווה גם הגנה מכנית ולכן הגוף מעדיף לאגור שומן.



אם אתם מתאמנים, לא חשוב איפה, ואתם רוצים להגיע לתוצאות אופטימליות, התייעצו עם תזונאי ספורט מוסמך (כמו יעקב עזרא – מאמן האלופים), שיודע מה בדיוק אתם צריכים ומה לא ויכול לכוון אתכם אל המטרה אליה אתם רוצים להגיע.
אל תשכחו שתזונה מהווה כ-80% מכלל המטרה (עליה במסה או ירידה בשומן) ולכן מהווה חלק קריטי ביותר בכל שינוי שאנו רוצים לעשות בגוף.