יום רביעי, 2 במרץ 2016

ויטמינים המסיסים במים ובשמן

ויטמינים (vitamins) הם רכיבים חיוניים רבים המצויים במזון ובלעדיהם לא ייתכנו חיים. הויטמינים הם קבוצה של תרכובות אורגניות בעלות פעילות ביולוגית חיונית לתפקודו התקין של החי ולבריאותו.

הויטמינים נחוצים לגוף בכמויות זעירות של אלפיות עד מיליוניות הגרם. חוסר בויטמין זה או אחר גורם למחלות אופייניות בגוף האדם.

ויטמינים הם תרכובת אורגנית וכן נחשביחם לחומרים מזינים החיוניים לתפקוד האורגניזם. תרכובת כימית אורגנית, ויטמינים הינם חיוניים היות אנו לא מסוגלים (למעט חלק בויטמיני B ו-K) לייצרם, ולכן עלנו לקבלם באמצעות הדיאטה נכונה ומאוזנת.

חומצה אסקורבית (צורה אחת של ויטמין C) הנחשב לויטמין בבני אדם, אך לא בעבור רוב האורגניזמים האחרים. תוספת חשובה לטיפול בבעיות בריאות מסוימות.

לויטמינים ישנם פונקציות ביוכימיים רבות. חלקם, כגון: ויטמין D, יש פונקציות דמויות הורמון, כרגולטורים של חילוף חומרים - מינרלים, או רגולטורים של צמיחת תאים ורקמות. אחרים מתפקדים כנוגדי חמצון (למשל, ויטמין E ולפעמים ויטמין C) המספר הרב ביותר של ויטמינים, ויטמיני B קומפלקס, מתפקדים כקו-פקטורים (cofactors) וקו-אנזים (coenzymes) או מקדמיםי עבור קואנזימים, כלומר לעזור לאנזימים בפעילותם כזרזים במטבוליזם. בתפקיד זה, ויטמינים עשויים להיות כחלק מקבוצות אנזימים, לדוגמא: ביוטין הינו חלק של אנזימים המעורבים ביצירת חומצות שומן. הם יכולים לתפקד גם באנזים זרזים כקואנזימם. לדוגמא, חומצה פולית עשויה לשאת קבוצת מתיל, וקבוצות מתילן בתא.

ויטמינים חיוניים לצמיחה נורמלית ופיתוח אורגניזם רב-תאי. באמצעות התוכנית הגנטית המועברות בירושה מההורים שלו.
לרוב הויטמינים מתקבלים עם צריכת המזון, אך חלקם מתקבלים באמצעים אחרים, לדוגמא: מיקרואורגניזמים במעי - הידוע בכינויו "צמחיית המעיים" - מייצרים את ויטמין K וביוטין, בעוד צורה אחת של ויטמין D מסונתזת בעור בעזרת קרני השמש האולטרה סגולים בצורה טבעית. בני אדם יכולים לייצר מספר ויטמינים מהמקדמים להם, לדוגמא: ויטמין A, המופק בטא קרוטן, ניאצין, מחומצת האמינו טריפטופן.

נהוג לסווג את הויטמינים לשתי קבוצות על פי מסיסותם

1. ויטמינים המסיסים בשומנים, הם ויטמינים  A, D, E ו-K.
2. שומנים המסיסים במים, הם: משפחת ויטמיני b, וויטמין C.

כל ליקוי או מחלה הקשורים לתהליכים אלה חוסר אנזימים המשתתפים בעיכול השומנים או שלשולים עלולים לפגוע בזמינותם של ויטמינים אלה ולגרום לחסר בהם.

לעומת זאת צריכת יתר בויטמינים אלה עלולה לגרום להצטברותם בגוף יחד עם השומנים ולגרום להרעלה.

ויטמינים אלה אינם נפגעים בחום ובבישול. ויטמינים המסיסים במים מרביתם אינם נאגרים בגוף, הם מופרשים בשתן מסיבה זו חייב האדם לצרוך אותם בקביעות ואין סכנה לאגירת יתר בגוף. ויטמינים אלה נהרסים בבישול, בחום גבוה, באור, וכן באחסון ממושך.

דיאטה מהירה, נשים הרות, מניקות, חולים קשישים ואנשים שתזונתם לקוייה. הויטמין מקורות תפקידים חוסר גורם ל...

צריכה מומלצת ויטמין - a כבד , חלמון ביצה ,חלב מלא,שמן דגים ,ירקותופירות צהובים בעיקר גזרהויטמין -דרוש לצמיחה ובניית העצמות והשיניים הוא דרוש לראייה טובה והוא מגן על העור הוא חיוני לניצול מרכיבי המזון ע"י הגוף.

עיוורון לילה רגישות לאור התיבשות רקמות ריריות זיהומים, עיוורון נער 1000 מק"ג נערה 800 מק"ג ויטמין -b6 כבד עוף, דגים, תירס, דגנים מלאים, ביציםקטניות דרוש ליצור תאי הדם האדומים דרוש לעור בריא ודרוש לעיכול תקין.

אנמיה חולשה עייפות חוסר שינה נער 2 מ"ג        

נערה 1.5 מ"ג

ויטמין b12 מהחי בלבד, כבד מוצרי בשר, עוף, ביצים חלב, גבינה.

תפקידו הוא נחוץ לתחזוקת מערכת העצבים וליצירת תאי דםאדומים. אנמיה הפרעות נפשיות בלבול

נער ונערה 2 מק"ג ויטמין - c מהחי בעיקר מהכבדברוב הפירות והירקות הטרייםובעיקר בפירות הדר, תות שדה עגבנייה כרוב.

ויטמין זה חשוב לתחזוקה של העצמות ושיניים וחניכיים ודרוש לחיסון הגוף ולריפוי פצעים מחלת צפדינה עייפות, חולשה, דימומים מתחת לעור, פגיעהבחיסון נער ונערה 60 מ"ג ליום ויטמין - d הוא מצוי בכבד ,בחמאה, שמן דגים, חלמון ביצה חלב.
הערה: לתינוקות נותנים עד גיל שנה שתי טיפות של ויטמין d+a ויטמין -d חיוני לויסות מאזןהסידן בדם ובעצמות הוא חיוני לבניית העצמות והשיניים.

מחלת הרכבת עצמות רכות 10 מק"ג = 400 יחידות בן לאומיות ויטמין - e אגוזים, זרעים, דגנים, שמן צמחי, שמן דגים, ירקות עליים.

חיוני למבנה בריא של התא מסייע למניעת מחלות עיניים ומונע חוסר דם (אנמיה) פגמים בתאי הדם האדומים.

פגיעה במערכת העצבים.
נער 10 מ"ג      
נערה 8 מ"ג

ויטמין - k מצוי בירקות ירוקים, בשמן תירס, סויה, כבד, מוצרי חלב, בשרופירות הוא דרוש לפעולה תקינה של מערכת קרישת הדם ליקויים בקרישת הדם.

נער 65 מק"ג  
נערה 55 מק"ג

ויטמין - 1b גרעינים, אורז מלא, קמח מלא, קטניות, שמרים. מהחיאיברים פנימיים כבד, כליות, לב משתתף בעיכול הפחמימות והפקת האנרגיה.

מחלת הברי ברי חוסר תיאבון הפרעות עיכול חולשה, בלבול.

נער 1.5 מ"ג    
נערה 1מ"ג

מאת: ד"ר קובי עזרא (Ph.D) מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן אישי. כתב את הספרים: 1. אבן הפינה בתחום פיתוח-גוף. 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול!. לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה