יום שלישי, 15 במרץ 2016

ויטמין C פולי אסקורבט אסתר סי

ויטמין C הידוע גם כחומצה אסקורבית, מצוי בעיקר בפירות וירקות. שמו נגזר מלטינית: "scorbutus" אשר מתאר את המחלת הצפדינה (חסר בויטמין C). מבחינה היסטורית, אנשים שתזונתם חסרה בפירות וירקות פיתחו דימומים בחניכיים ודימומים חת עוריים. הפרוש חומצה אסקורבית הינו בלי צפדינה (scurvy)  או אסקורבית (ascorbic).



ויטמין C משתתף בכ-300 תהליכים בגופנו. בעל תפקיד מכריע בשמירה על תפקוד מערכת החיסון. שותף חיוני לייצור הקולגן (רקמת חיבור) בגוף.

ויטמין C פעיל הוא במצב מחוזר ונקרא: חומצה אסקורבית. ויטמין C בלתי פעיל נמצא במצב מחומצן ונקרא: חומצה דהידרואסקורבית. בנוכחות החמצן שנמצא באוויר, יוני נחושת או האנזים אוקסידאזה (הנפוץ בצמחים), הופך ויטמין C ללא פעיל. האנזים אוקסידאזה של החומצה האסקורבית מחמצן ויטמין C עקב קשירתו לחמצן ויצירת מולקולת מים.

ויטמין C מסיס במים, ובזמן בישול מרבית הירקות (גם הפירות כשעושים קומפוט) הוא מחלחל למי הבישול. הוויטמין אינו נהרס בהכרח, הוא עדיין קיים במי הבישול, לכן חשוב לשמרם בתבשיל. רמת הטמפרטורה ומשך זמן הבישול, ככל השם גבוהים וארוכים יותר, כך המצב עשוי להרוס יותר ויטמין C. ויטמין C מושפע מאוד מחמצן שבאוויר, מים וטמפרטורה. למעשה כרבע מכמות הויטמין הולך לאיבוד בתוך דקות של הרתחה ואידוי של ירקות. ויש לציין גם שאותה רמה שאובדת יכולה להרס גם בעת הקפאת המזון. ויש לציין ככך שהבישור אורך פרק זמן ארוך יותר כך נהרסים אחוזים גבוהים יותר של ויטמין C.

ויטמין C בהשוואה לפולי אסקורבת אסתר C

פולי אסקורבת אסתר C או בקיצור: אסתר-C, הינה פורמולה פטנטית של ויטמין C שאינו חומצי, בעלת יכולת ספיגה והטמעה גבוהה ביותר. הנשארת פעילה למשך זמן ארוך יותר בגוף (בהשוואה לויטמין C) ומגיעה לריכוז גבוה פי-4 מויטמין C רגיל ברקמות ובתאי דם לבנים.

אסתר-C נוצר באמצעות תהליך ייצור ייחודי על בסיס מים אשר מנטרל את חומצה אסקורבית עם סידן פחמתי (calcium carbonate) ליצור סידן אסקורבאט (calcium ascorbate) ומטבוליטים של ויטמין C, כגון: סידן טראונאט (calcium threonate). מנגנון הפעילות של האסתר-C נחקר במודלים שונים.
מחקרי מעבדה הראו שחשיפת בעלי חיים ובתאים אנושיים, הסידן טראונאט מגבירה את ספיגת הויטמין C ע"י התאים הנ"ל. ספיגה התאית משופרת זו עשויה להקל על שמירת ויטמין C בגופנו. במודלים פרה-קליניים, אסתר-C הציג לריכוזים גבוהים בפלזמה והפרשה איטית יותר של ויטמין C בהשוואה חומצה אסקורבית (ויטמין C רגיל).

מחקרים טיפולים בבני אדם אקראית ומבוקרת הראתה שויטמין C ממקור אסתר-C נותן תגובה יעילה יותר בהשוואה לחומצה אסקורבית בתאי הדם הלבנים - הצבא של הגוף שלנו.

השימוש במינונים גבוהים של ויטמין C עשויים ליצור לעתים "תופעות לוואי", ועשויים לגרום לאופי חומצי של חומצה אסקורבית עשויה להיות קשורה לתופעות לוואי במערכת העיכול, במיוחד אצל אנשים הרגישים מאכלים חומציים. שכיחות גבוהה יותר של תופעות לוואי ברום בטן נצפתה כאשר חומצת אסקורבית נצרכה לעומת אסתר-סי (62.5% לעומת 37.5%) במתנדבים בריאים עם רגישות לחומצה סטטיסטית יותר דרג משתתפים "טוב מאוד" וסבילות של אסתר-C לעומת אסקורבית חומצה (72% לעומת 54%). כמו כן, נצפתה הרעה משמעותית בכאבי בטן ושלשולים כאשר הנבדקים קיבלו חומצה אסקורבית, בעוד שלא נצפו שינויים משמעותיים כאשר ניתנה אסתר-C.


הסימנים לחסרים בויטמין C

חסר בויטמין C ולאורך זמן יכול להוביל לסימפטומים הכוללים: לחולשה, כאבים בבכל חלקי הגוף, נפיחויות בחניכיים, שיניים מתנדנדות, נטייה מוגברת לדימום שטחי ספונטני (בעיקר דימום מהאף) זאת עקב שבריריות כלי הדם, ירידה בריפוי פצעים, ירידה בפעילות מערכת החיסונית, ואנמיה קלה.

מחלת צפדינה: מחסור בויטמין C גורם לצפדינה, שהתגלתה לראשונה בקרב מלחים במאה ה-17, הם הפליגו לתקופות ארוכות ולא צרכו מזונות המכילים ויטמין C. הצפדינה מתבטאת בחניכיים מודלקות ומדממות, הופעת סימנים כחולים ודימומים פנימים. בקרב אנשים מבוגרים העצמות נשברות בקלות והשינויים חלשות. אצל ילדים התפתחות העצמות והשיניים בלתי תקינה.

התסמינים לעודף בויטמין C

עודף ויטמין C נדיר במיוחד, זאת עקב הפרשתו בשתן. תופעות הלוואי של עודף ויטמין C בצריכה אורלית במזיד, היא יציאות רכות ולעתים שלשולים, בחילה, כאב ראש, עוויתות בטן ואף דלדול מאגרי הנחושת בגוף. סימנים אפשריים לעודף ויטמין C עשויים להיות שתן חומצי במיוחד, כלומר שבבדיקת ה-PH תהיה נמוכה לרוב מ-5.5.

גורמים המשפיעים על יעילות ויטמין C

גורמים המשפיעים על ניצול ויטמין C, צריכה נמוכה של פירות וירקות עשירים בויטמין C כאמור הינו גורם מרכזי הגורם לחסר בויטמין C. אך יש להוסיף לרשימה גם עישון אקטיבי ופסיבי המגביר את השחיקה של ויטמין C. תרופות משתנות, כמו: פוזיד גורמות להגברת הפרשת ויטמינים המסיסים במים, כלומר הפרשה מוגברת של ויטמיני B ו- C. תרופות נגד עצירויות - תרופות משלשלות עשויות לגרום להפרשה מוגברת של ויטמינים בכלל ממערכת העיכול החוצה ביציאה.

גורמי תזונה ואינטרקציה עם ויטמין C

לוויטמין C אינטרקציה עם מינרלים חשובים, צריכת ויטמין C במינונים גבוהים מאוד ובאופן יום יומי עשויה להשפיע על בחילוף החומרים של הנחושת ולהגיב בהפרשה מוגברת. לעומת זאת ויטמין C משפר בצורה משמעותית את הספיגה וחילוף החומרים של ברזל שמקורו בעולם הצומח.
בעת צריכת יתר של ויטמין A צפויה להיות פחות רעילה כשמלווה בתוספת ויטמין C. ויטמין C חיוני לשימוש מחדש של בויטמין E ושני הויטמינים פועלים יחד כנוגדי חמצון - ויטמין סי בפרקציות המימיות וויטמין E בפרקציות השומניות.

מאת: קובי עזרא (Ph.D) מומחה לרפואה נטורופטית ומאמן כושר. מרצה בבית הספר להסמכות מאמנים. כתב את הספרים: 1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף. 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול! לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה