יום ראשון, 13 ביוני 2021

חומצה אלפא-ליפואית לבריאות, קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום הספר לכם על החומצה אלפא-ליפואית ופעילותה בגופנו...


חומצה אלפא-ליפואית (Alpha-Lipoic Acid) או בקיצור ALA, הינה רכיב תזונתי ייחודי הנחקר בהרחבה בשנים האחרונות, וחשיבותו העצומה כגורם נוגד-חמצון תרפויטי הולכת ומתבררת רק כעת. נמצא כי במחלות מסוימות כגון: סוכרת, שחמת הכבד ומחלות לב, היו רמות החומצה האלפא-ליפואית נמוכות מן הרגיל.



שמושים רפואיים: הפחתה ומניעת פגיעה בעצבים וכלי דם בחולי סוכרת, הפחתת רמות סוכר בדם, טיהור הגוף ממתכות רעילות, מניעת נזקי סטרס חמצוני, ועוד...

לחומצה האלפא-ליפואית שלושה תפקידים עיקריים:


הפקת אנרגיה לחומצה אלפא-ליפואית

החומצה האלפא-ליפואית משתתפת בתהליכי הפקת אנרגיה באמצעות מטבוליזם של פחמימות ושומנים במיטוכונדריה, המשמשת כ"תחנת הכוח של התא".לאצטיל קו-A, (pyruvate) היא שייכת לקומפלקס אנזימטי אשר הופך את הפירובאט וכך מתאפשר קיומו של מעגל קרבס. חסר בחומצה אלפא-ליפואית מאט בצורה משמעותית את תהליך הפקת האנרגיה בגוף. לשם פעילות מטבולית תקינה של חומצה אלפא-ליפואית, דרושים ויטמיני B-1 B-3.



חומצה אלפא-ליפואית פועלת כנוגדת-חמצון

חומצה אלפא-ליפואית מופיעה בגוף גם בצורתה המחוזרת - חומצה דיהידרו-ליפואית. באופן נורמלי קולטים התאים חומצה אלפא-ליפואית, מחזרים אותה לצורת חומצה דיהידרו-ליפואית ומפרישים אותה חזרה למחזור הדם. צורה זו הינה בעלת פוטנציאל נוגד-חמצון גבוה במיוחד והיא מסוגלת לשחזר ויטמיני C E-ו וגלוטתיון הנצרכים ע"י גוף. 

אחד הגילויים הראשונים לגבי השפעתה של חומצה אלפא-ליפואית, הינו יכולתה למנוע הופעתם של סימני חסר בויטמין E, ואת מחלת הצפדינה הנגרמת עקב חסר בויטמין C. ממחקרים עולה, כי נוסף להיותה רכיב נוגד-חמצון, מאפשרת החומצה האלפא-ליפואית את שחזורם של ויטמינים אלה מצורתם המחומצנת לצורתם הפעילה (המחוזרת). 
משום כך, מהווה החומצה האלפא-ליפואית נוגד-חמצון אוניברסלי, המסוגל לנטרל סוגים רבים של רדיקלים חופשיים וגורמים מחמצנים אחרים.

החומצה אלפא-ליפואית הינה מולקולה קטנה הבנויה שרשרת של 8 אטומי פחמן אליהם מחוברים שני אטומי סולפור (בפחמן 6 ו- 8) הקשורים ביניהם. בשל גודלה ובזכות היותה בעלת מבנה מיוחד, מסיסה החומצה האלפא-ליפואית בפזה מימית ובפזה שומנית כאחד ועל כן היא מסוגלת לחדור לכל מערכות הגוף, ונמצאת גם ברקמות השומניות וגם בנוזלי הגוף.

 חומצה אלפא-ליפואית מסלקת מתכות רעילות

התרכבות עם מתכות (Chelation) שתי הצורות ניחנו ביכולת התרכבות עם מתכות ומסוגלות ליצור מבנים יציבים עם מתכות מעבר כברזל ונחושת, המהוות בעצמן זרזים בתהליכי החמצון. 
במצבים מסוימים, כמו למשל בעקבות פציעה, משתחררים יונים של מתכות אלה ועלולים לגרום להגברת הנזק החמצוני על-ידי זירוז ריאקציות מחמצנות מזיקות. בזכות יכולתה להתרכב עם מתכות, משמשת החומצה האלפא-ליפואית גם בטיפול בהרעלת מתכות כבדות.

על מחקרים שונים: תרופה ממשפחת חוסמי אצטיל כולין אסטרז ,(choline esterase acethyl) (מעכבות פירוק של אצטיל כולין, א.מ.) באמצעות נטילה של 600 מ"ג חומצה אלפא-ליפואית ליום, למשך כשנה. המעקב אחר המטופלים נערך באמצעות שני מבחנים נוירופסיכולוגיים המשמשים למדידת ביצועים קוגניטיביים בקרב חולי אלצהיימר.

חומצה אלפא-ליפואית משפרת גם את קליטת הגלוקוז בתאי השריר, ובסופו של דבר מגבירה את היכולת של הגוף לסנטז ולחדש גליקוגן בשריר.

בנוסף, כמה מחקרים טוענים ש-ALA מקטינה את הקליטה והניצול של הגלוקוז בתאי השומן, כך שנוצר מצב בונה יותר לשריר ופחות לשומן. 
מחקרים עדכניים מראים שתיסוף של חומצה אלפא ליפואית הוביל לירידה במשקל הגוף וצמצום אחוזי השומן. תופעה זו נוצרת ע"י ירידה בחלבון הנקרא hypothalamic AMP-activated protein kinase (AMPK).

כתוצאה מכך, צריכת האנרגיה והתיאבון יורדים וההוצאה האנרגטית וקצב חילוף החומרים (וחמצון השומן) עולים. 
בנוסף, אצל חיות שצרכו חומצה אלפא-ליפואית רמות חומצות השומן החופשיות והגליצרול היו גבוהות יותר (כתוצאה מליפוליזה – פירוק ושחרור שומן). 

מחקרים אשר בדקו את השפעתה התרפויטית של חומצה אלפא-ליפואית מראים, כי יש לה ערך רב בטיפול בחולי סוכרת, זאת בזכות השפעתה המגינה במצבי סטרס חמצוני (המוביל גם להתפתחותן של מחלות נוספות מלבד סוכרת) ובמצבי גליקציה (סיבוך של סוכרת המתבטא בקשירת גלוקוז לחלבונים ופגיעה בתפקודם, בעקבות רמות גלוקוז גבוהות בדם). 

קיימים ממצאים המצביעים על כך שבמינונים גבוהים (200-600 מ"ג) משפרת חומצה אלפא-ליפואית את קליטת הגלוקוז בתאים אצל חולי סוכרת מבוגרים (סוכרת סוג 2).

מחקרים קליניים רחבי היקף, הראו הפחתה משמעותית של פולינאורופתיה פגיעה במערכת העצבים בעקבות רמות גלוקוז גבוהות בדם, - (Polyneuropathy) סיבוך נוסף של מחלת הסוכרת. 
בגרמניה משמשת החומצה האלפא-ליפואית כתרופה לטיפול בנאורופתיה הנגרמת כתוצאה מסוכרת ובמשך למעלה מ- 30 שנה בהן היא משמשת לטיפול בנאורופתיה, לא דווח על תופעות לוואי כלשהן.

עבודות מדעיות מוכיחות, כי טיפול בחומצה אלפא-ליפואית מוביל לשיפור במטבוליזם של סוכרים, לירידה בגליקציה של חלבונים, לשיפור בזרימת הדם לעצבים היקפיים ואף מעודד שיקום של סיבי העצב. החומצה האלפא-ליפואית אף תורמת להגברת רגישות התאים לאינסולין ומסייעת לקליטה יעילה יותר של הגלוקוז בתאים.
כיום מתבצעים מחקרים נוספים על השפעתה של החומצה האלפא-ליפואית במצבים נוספים בהם מופיעים נזקים כתוצאה מסטרס חמצוני, כדוגמת קטרקט ואתרוסקלרוזיס. 
עבודות אשר בדקו את השפעתה נוגדת החמצון של חומצה אלפא-ליפואית בנשאי HIV, מצביעות על כך שבמינונים גבוהים מסוגלת חומצה אלפא-ליפואית לעכב את שכפול הוירוס.


מאת: קובי עזרא (Ph.D) מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן אישי. מטפל בסוכרת, בדיאטה והשמנה, כולסטרול ושומנים בדם. 
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140.
כתב את הספרים: 1. אבן הפינה בתחום פיתוח גוף. 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול!

יום רביעי, 26 במאי 2021

טיטניום די-אוקסיד, דו תחמוצת טיטניום, Titanium dioxide, TiO2, E171 כבר אינו נחשב לבטוח בשימוש כתוסף מזון

טיטניום די-אוקסיד או דו תחמוצת טיטניום (Titanium dioxide או בקיצור: TiO2): E171 כבר אינו נחשב לבטוח בשימוש כתוסף מזון.

EFSA עדכנה את הערכת הבטיחות שלה של תוסף המזון טיטניום דו חמצני (E-171), בעקבות בקשת הנציבות האירופית במרץ 2020.


ההערכה המעודכנת מתארת ​​את תוצאות ההערכה הקודמת של EFSA שפורסמה בשנת 2016, והדגישה את הצורך במחקר נוסף למילוי פערים בנתונים.


פרופ' מגד יונס, יו"ר הפאנל המומחה של EFSA לתוספי מזון ותמציות טעם (FAF), אמר: "בהתחשב בכל המחקרים והנתונים המדעיים הקיימים, הוועדה הגיעה למסקנה כי לא ניתן עוד להחשיב טיטניום דו חמצני כבטוח כתוסף מזון. אלמנט קריטי בהגעה למסקנה זו הוא שלא נוכל לכלול חששות לרעילות הגנטית לאחר צריכת חלקיקי טיטניום דו-חמצני. לאחר בליעה דרך הפה, הספיגה של חלקיקי טיטניום דו חמצני נמוכה, אולם הם יכולים להצטבר בגוף”.


ההערכה נערכה על פי מתודולוגיה קפדנית ובהתחשב באלפים רבים של מחקרים שהתפרסמו מאז ההערכה הקודמת של EFSA בשנת 2016, כולל עדויות מדעיות חדשות ונתונים על חלקיקים.


המומחים המדעיים שלנו הגישו לראשונה את הנחיות הוועדה המדעית של EFSA לשנת 2018 בנושא ננוטכנולוגיה לצורך הערכת בטיחות של תוספי מזון. דו תחמוצת הטיטניום E 171 מכיל לכל היותר 50% מחלקיקים בתחום הננו (כלומר פחות מ 100 ננומטר) אליהם חשופים הצרכנים.


רעילות גנטו מתייחסת ליכולתו של חומר כימי לפגוע ב- DNA, החומר הגנטי של התאים. מכיוון שרעילות גנטו עלולה להוביל להשפעות מסרטנות, חיוני להעריך את ההשפעה הגנוטוקסית הפוטנציאלית של חומר כדי להסיק על בטיחותו.


פרופ' מתיו רייט, שניהם חבר בפאנל ה- FAF וכיו"ר קבוצת העבודה של EFSA ב- E 171, אמר: "למרות שהראיות להשפעות רעילות כלליות לא היו חד משמעיות, על סמך הנתונים החדשים והשיטות המחוזקות לא יכולנו לשלול. דאגה לרעילות גנטואלית וכתוצאה מכך לא הצלחנו לקבוע רמה בטוחה לצריכה יומית של תוסף המזון."


מנהלי סיכונים בנציבות האירופית ובמדינות האיחוד האירופי התבשרו על מסקנות EFSA וישקלו בפעולות מתאימות לנקוט כדי להגן על הגנת הצרכנים.


רקע כללי

דו תחמוצת טיטניום (E 171) מורשה כתוסף מזון באיחוד האירופי על פי נספח II לתקנה (EC) מס '1333/2008.


בטיחות תוסף המזון E 171 הוערכה מחדש ע"י לוח ה- EFSA ANS בשנת 2016 במסגרת תקנה (האיחוד האירופי) מס '257/2010, כחלק מתוכנית ההערכה המחודשת של תוספי מזון שאושרו באיחוד האירופי לפני ה -20 בינואר. 2009.


בחוות דעתו מ -2016 המליץ ​​פאנל ה- ANS לבצע מחקרים חדשים בכדי למלא את החסר באשר להשפעות האפשריות על מערכת הרבייה, שיוכלו לאפשר להם לקבוע DailyIntake מקובל (ADI). הובלט גם אי-וודאות סביב אפיון החומר המשמש כתוסף המזון (E 171), במיוחד ביחס לגודל החלקיקים ולהפצת גודל החלקיקים של דו תחמוצת הטיטניום המשמש E 171.


בשנת 2019 פרסם EFSA הצהרה על סקירת הסיכון הקשור לחשיפה לתוסף המזון טיטניום דו חמצני (E171) שביצעה הסוכנות הצרפתית לבטיחות מזון, סביבה ובריאות תעסוקתית (ANSES). בהצהרתה הדגישה EFSA כי חוות הדעת של ANSES חזרה על אי הוודאות והפערים בנתונים שזוהו בעבר על ידי EFSA ולא הציגה ממצאים שביטלו את מסקנותיה הקודמות של הרשות בדבר בטיחות הטיטניום דו חמצני.


באותה שנה (2019), הרשות ההולנדית לבטיחות מזון ומוצרי צריכה (NVWA) גם מסרה חוות דעת על ההשפעות הבריאותיות האפשריות של תוסף המזון טיטניום דו חמצני, שהדגישה את החשיבות של בחינת השפעות אימונוטוקסולוגיות בנוסף להשפעות רפרוטוקסולוגיות אפשריות.

שאלות נפוצות - הערכת בטיחות EFSA 2021 של טיטניום דו חמצני (E171)

מהו דו תחמוצת טיטניום?

משתמשים בטיטניום דו-חמצני בצבע מאכל (E171) וכמו בכל צבעי המאכל, תפקידו הטכנולוגי הוא להפוך את האוכל למושך יותר מבחינה ויזואלית, לתת צבע למזון שאחרת יהיה חסר צבע, או להחזיר את המראה המקורי של המזון. טיטניום דו חמצני קיים גם בתמרוקים, צבעים ותרופות.


אילו מזונות מכילים דו תחמוצת טיטניום?

קטגוריות המזון העיקריות התורמות לחשיפה תזונתית של E171 הן מוצרי מאפה משובחים, מרקים, מרקים ורטבים (לתינוקות, פעוטות ומתבגרים); ומרקים, מרקים, רטבים, סלטים וממרחי כריכים מלוחים (לילדים, מבוגרים וקשישים). אגוזים מעובדים הם גם קטגוריית מזון תורמת עיקרית למבוגרים ולקשישים.


מה EFSA אומרת בחוות דעתה מ -2021 על בטיחותו של טיטניום דו חמצני כתוסף מזון?

לאחר ביצוע סקירה של כל הראיות המדעיות הקיימות, EFSA הגיע למסקנה כי לא ניתן לשלול חשש לרעילות גנטוקסית של חלקיקי TiO2. בהתבסס על חשש זה, המומחים של EFSA כבר לא רואים בטיטניום דו חמצני בטוח כאשר הם משמשים כתוסף מזון. המשמעות היא שלא ניתן לקבוע צריכה יומית מקובלת (ADI) עבור E171.


הערכת EFSA קשורה לסיכונים של TiO2 המשמש כתוסף מזון, ולא לשימושים אחרים.


האם עלי להפסיק לאכול מוצרים המכילים TiO2?

למרות שהראיות להשפעות רעילות כלליות לא היו חד משמעיות, על סמך הנתונים החדשים והשיטות המחוזקות המדענים שלנו לא יכלו לשלול חשש לרעילות גנטו וכתוצאה מכך הם לא יכלו לקבוע רמה בטוחה לצריכה יומית של TiO2 כתוסף מזון.

בתפקידם כמנהלי סיכונים, הנציבות האירופית והמדינות החברות ישקפו כעת את הייעוץ המדעי של EFSA ויחליטו על כל אמצעי רגולציה או ייעוץ מתאים לצרכנים.


האם EFSA אוסרת על דו תחמוצת הטיטניום?

לא. תפקיד EFSA הוגבל להערכת הסיכונים הקשורים לדו תחמוצת טיטניום כתוסף מזון. זה כלל הערכה של מידע מדעי רלוונטי על TiO2, הרעילות האפשרית שלו והערכות של חשיפה תזונתית אנושית. כל החלטות חקיקה או רגולציה באשר לאישורי תוספי מזון הם באחריות מנהלי הסיכונים (כלומר הנציבות האירופית והמדינות החברות).


מה קורה בהמשך?

הייעוץ המדעי של EFSA ישמש את מנהלי הסיכונים (הנציבות האירופית, המדינות החברות) כדי ליידע את כל ההחלטות שיקבלו על פעולות רגולטוריות אפשריות.

יום שני, 14 בדצמבר 2020

איך נוצר ויטמין D, קובי עזרא, איך נוצר ויטמין d בגוף, קלציטריול, דיהידרו...


(קלציטריול, דיהידרוקסיויטמין D) #fitness #health #nutrition #healthyeating #wellness #healthy #diet #exercise #cholesterol #diets #בריאות #קוביעזרא #תזונה #kobiezra #ויטמיןD #vitamind

יום שלישי, 27 באוקטובר 2020

ויטמין C, סוגים וצורות שונות של ויטמין C - קובי עזרא

ויטמין C, סוגים וצורות שונות של ויטמין C עם קובי עזרא. ניתן להשיג מגוון צורות שונות של ויטמין C.

ויטמין C, סוגים וצורות שונות של ויטמין C - קובי עזרא



חומצה אסקורבית  היא הצורה השכיחה ביותר והזולה ביותר בעלותה של ויטמין C שניתן להשיג כיום. עם זאת, מדובר בתרכובת חומצית, ולכן בקרב אנשים מסוימים החומצה האסקורבית עשויה לגרום לתופעות לוואי קלות בעיקר במערכת העיכול, בפרט אצל הסובלים מחומציות יתר בקיבה. 

מרבית המחקרים משתמשים בחומצה אסקורבית כויטמין C. אציין שחומצה אסקורבית היא תרכובת מסונתזת, אך    זהה לוויטמין C שמצוי בטבע. מחקרים מצביעים  על כך שבנטילת חומצה אסקורבית רק כ-30% למעשה נספגים לזרם הדם. לכן, החוקרים חיפשו צורות אחרות של ויטמין C, שאולי יאפשרו ספיגה טובה יותר במערכת העיכול. ניתן להשיג חומצה אסקורבית בכדורים, בכמוסות או בצורת אבקה. התרכובות הבאות הן אסקורבטים מינרליים.

סידן אסקורבט – התרכובת הזו מכילה סידן (בכמות של 100 מ"ג בגרם אחד) וגם אסקורבט (900 מ"ג). היא מומלצת למי שמעוניין לשפר את בריאות העצמות וגם למנוע אוסטיאופניה ואוסטאופורוזיס. 
אחד היתרונות של סידן אסקורבט הוא שהתרכובת הזו פחות מגרה את הקיבה בהשוואה לחומצה אסקורבית, כאשר פעילותה נגד חמצון דומה לזו של חומצה אסקורבית, כך לפי מחקר משנת 2018.

מגנזיום אסקורבט – התרכובת הזו מכילה גם מגנזיום (50 עד 100 מ"ג בגרם אחד) וגם 900 מ"ג של אסקורבט. זאת יכולה להיות אופציה נהדרת למי שנוטל תרופות שמורידות את רמת המגנזיום בגוף (למשל, תרופות להפחתת חומציות ומשתנים), למי שסובל מכאבי ראש כרוניים ולמי שסובל לעתים קרובות מהתכווצויות בשרירי הרגליים. 
מאחר שמחסור במגנזיום עלול להגביר את הסיכון לפלפיטציות או להפרעות בקצב הלב, גם למי שנמצא בסיכון לפתח הפרעות קצב כדאי לשקול מגנזיום אסקורבט.  

נתרן אסקורבט – התרכובת הזו מכילה נתרן (כ-100 מ"ג בגרם אחד) ו-900 מ"ג של אסקורבט. הצורה הזו של ויטמין C לא מתאימה למי שצריך להקפיד על תזונה דלת מלח. 
אמנם רוב האנשים עם תזונה דלת מלח נדרשים להגביל את צריכת הנתרן היומית לעד 2,000 מ"ג ביום, אבל אפילו כמויות קטנות של נתרן עלולות להצטבר לאורך זמן.  
‌‌‌‌

אסקורבט ומטבוליטים של ויטמין C (אסטר-C®)

אסקורבט ומטבוליטים של ויטמין C (אסטר-C®) היא תרכובת הרשומה כפטנט שמכילה סידן אסקורבט ופותחה בשנות ה-1980. היא מכילה כמות קטנה של מטבוליטים של ויטמין C, כמו סידן תריאונט, קסילונט וליקסונט, לצד חומצה דהידרו-אסקורבית. 
היצרן טוען כי זה עוזר לשפר את הספיגה ומביא לרמות גבוהות יותר של ויטמין C בדם, בהשוואה לחומצה אסקורבית רגילה.  

מחקר משנת 2008  בדק את הרמה של ויטמין C בסרום הדם ובתאי הדם הלבנים לאחר נטילת סידן אסקורבט, בהשוואה לחומצה אסקורבית רגילה. הרמות של חומצה אסקורבית בסרום הדם היו זהות בשתי הקבוצות. עם זאת, הרמות של ויטמין C בלויקוציטים (תאי הדם הלבנים) היו גבוהות יותר אצל הנבדקים שנטלו את התרכובת עם סידן אסקורבט.  

ויטמין C עם ביופלבונואידים

קיימים גם שילובים של ויטמין C עם  נוגדי חמצון  הידועים בשם ביופלבונואידים. תומכי התרכובות הללו מצביעים על כך שייתכן ששילוב של ויטמין C עם ביופלבונואידים תורם לספיגה טובה יותר. 

מחקר משנת 1988  הראה כי ייתכן שהטענה הזו נכונה. במחקר זה הודגם כי שילוב של ויטמין C עם ביופלבונואידים נספג ב-35% טוב יותר מאשר חומצה אסקורבית רגילה. זו גם אופציה טובה יותר למי שעלול לפתח תסמינים במערכת העיכול כתוצאה מנטילת חומצה אסקורבית.

ויטמין C ליפוזומלי

ויטמין C ליפוזומלי  הוא תרכובת שככל הנראה מציעה זמינות ביולוגית טובה יותר, כלומר ספיגה משופרת. 
מדענים פיתחו ויטמין C ליפוזומלי, ויטמין C עם ציפוי המסיס בשומן שעוזר למולקולה של חומצה אסקורבית לעבור במערכת העיכול ביתר קלות, במטרה להגביר את הספיגה של ויטמין C. 
הנתונים הקיימים מצביעים על כך  שנטילה פומית של ויטמין C שכמוס בליפוזומים מביאה לרמות גבוהות יותר של ויטמין C בדם, בהשוואה לנטילה פומית של תרכובות ויטמין C שאינן כמוסות, אבל מתן ויטמין C דרך הווריד מביא לרמות גבוהות יותר.  

יתר על כן, מחקר משנת 2020  שנערך בחולדות מעבדה הראה כי ויטמין C ליפוזומלי עשוי להוריד את לחץ הדם במינונים נמוכים יותר מאשר ויטמין C רגיל.

אסקורביל פלמיטט

התרכובת הזו הופכת את ויטמין C, שהוא בדרך כלל מסיס במים, למסיס בשומן. בדרך כלל מוסיפים אותה לתכשירי ויטמין C לשימוש חיצוני, כדי לאפשר ספיגה של הוויטמין לעור. משתמשים בה גם בפתילות ובתור חומר משמר במוצרי מזון. לפעמים משווקים אותה תחת השם "אסטר של ויטמין C", אבל מדובר בתרכובת שונה מאסטר-C.

ויטמין C מפקעות ורד הבר

תכשירי ויטמין C מפקעות ורד הבר בדרך כלל מכילים חומצה אסקורבית רגילה. פקעות ורד הבר מכילות כמות גדולה של ויטמין C שנספג היטב.  פקעות ורד הבר.  מכילות גם נוגדי חמצון רבים, בהם.  ליקופן, פנולים, פלבונואידים, חומצה אלאגית וגם  ויטמין E.

האם ויטמין C בטוח לשימוש?

יש לוויטמין C על כל צורותיו פרופיל בטיחות מצוין. לעתים קרובות נוטלים מינונים של עד 2,000 מ"ג ביום, ומינונים כאלה נסבלים היטב. 
הסבירות להופעת תסמינים כמו שלשול או יציאות רכות היא נמוכה, אלא אם כן לוקחים יותר מ-3,000 מ"ג ביום. עם זאת, כאשר נוטלים מינון גבוה של ויטמין C ניתן לצמצם את הסיכון לבעיות עיכול על-ידי נטילה של המינון היומי במספר מנות, עד שלוש פעמים ביום.  

רעילות ויטמין D - קובי עזרא

רעילות של ויטמין D עם קובי עזרא. מהי רעילות לויטמין D? האם עלי לדאוג ליטול תוספי תזונה?

רעילות ויטמין D - קובי עזרא


רעילות של ויטמין D, הנקראת גם היפרוויטמינוזיס D, היא מצב נדיר אך עלול להיות חמור, כאשר המצב נוצר זה אומר שיש לך כמויות מופרזות של ויטמין D בגוף.

 

רעילות של ויטמין D נגרמת בדרך כלל עקב צריכת מינונים גדולים של תוספי ויטמין D - ולרוב לא בשל תזונה או חשיפה לשמש

הסיבה לכך היא שגופך מווסת את כמות ויטמין D המיוצר ע"י חשיפה לשמש, ואפילו מזון מועשר אינו מכיל כמויות גדולות של ויטמין D שעשוי ליצור רעילות.


התוצאה העיקרית של רעילות לויטמין D היא הצטברות של סידן בדם (היפרקלצמיה), שעלולה לגרום לבחילות והקאות, חולשה והטלת שתן תכופה. רעילות לויטמין D עשויה להתקדם לכאבים בעצמות ובעיות בכליות, כגון: היווצרות אבני סידן בכליות ו/או בדרכי השתן.



הטיפול כולל כמובן הפסקת צריכת ויטמין D והגבלת צריכת הסידן התזונתי. הרופא לעיתים עשוי לתת לך נוזלים תוך ורידיים ותרופות, כמו: קורטיקוסטרואידים או ביספוספונטים.


נטילת 60,000 יחידות בינלאומיות (IU) ביום של ויטמין D במשך מספר חודשים הוכחה כגורמת לרעילות. רמה זו גבוהה בהרבה יותר מקצבת התזונה המומלצת בארה"ב (RDA) לרוב המבוגרים של 600 IU של ויטמין D ביום.


לעתים משתמשים במינונים הגבוהים מ- RDA לטיפול בבעיות רפואיות כמו למשל מחסור בוויטמין D. יש לעקוב אחר רמות הדם בזמן שמישהו נוטל מינונים גבוהים של ויטמין D.


כמו תמיד, שוחח עם הרופא שלך לפני נטילת תוספי ויטמינים ומינרלים.

יום ראשון, 14 ביוני 2020

DHEA קובי עזרא

תוסף תזונה די-הידרו-אפי-אנדרוסטרון DHEA

מאת: יעקב קובי עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר אישי. מרצה ומלמד בתחומי התזונה, הרפואה והספורט בבית הספר למאמנים אוניברסיטת ת"א - וינגייט, במדרשה לתרבות הגוף - אמריקה ישראל, ובמכון מור (חברת בת של קופת חולים כללית).


מתוך הספר: "סטרואידים - כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול! \ מאת: יעקב עזרא.

לרכישת הספר נא צרו קשר בנייד: 0528567140

ספרות לתחום פיתוח גוף, תזונה ודיאטה:


דהידרואפיאנדרוסטרון סולפאט הוא הורמון זכרי חלש המיוצר בעיקר על-ידי בלוטת האדרנל. רמה נמוכה של הורמון זה קשורה בדרך כלל בגיל מבוגר, בצריכת אלכוהול, ובירידה בתפקוד בלוטת התריס. אולם נראה שירידה זו היא פיזיולוגית, רמה גבוהה של הורמון זה בנשים ובילדים יכולה לגרום לסמני מין זכריים.



dhea, הינו רכיב המקדם ליצירת הורמוני מין נקביים - אסטרדיול וזכריים - טסטוסטרון. dheas (קיצור של דיהידרואפיאנדרוסטרון-3-סולפט) הינו תוצר של dhea. שניהם יחדיו מהווים את תוצרי ההפרשה העיקריים של בלוטת האדרנל. הרמות של dheas בדם גבוהות פי 2 עד פי 500 מהרמות של dhea.



תוסף תזונה פרוהורמון DHEA




דהידרואפיאנדרוסטרון סולפאט הוא הורמון זכרי חלש המיוצר בעיקר על-ידי בלוטת האדרנל. רמה נמוכה של הורמון זה קשורה בדרך כלל בגיל מבוגר, בצריכת אלכוהול, ובירידה בתפקוד בלוטת התריס. אולם נראה שירידה זו היא פיזיולוגית, רמה גבוהה של הורמון זה בנשים ובילדים יכולה לגרום לסמני מין זכריים.


ההורמון dhea הינם התוצר העיקרי של יותרת הכליה, אך הוא ומספר סטרואידים נוספים מיוצרים ומופרשים גם ברקמות המוח, ומכונים על כן בשם: נוירוסטרואידים.

קבלו קישור למוצר dhea


 החוקר הצרפתי בולייה, וחוקרים נוספים גילו עניין רב בפוטנציאל הטיפולי של dhea כהורמון שיוחסו לו פעילויות רבות:


• נמצא כמגביר וכמחזק את פעולת מערכת החיסון;


• אצל נשים חולות זאבת (sle) מתן dhea הפחית את תסמיני המחלה ואת הצורך בטיפול סטרואידאלי אחר.


• אצל נשים בתקופת הבלות הגביר ההורמון פעילות של תאי natural killers; ואצל גברים ונשים בגיל השלישי גרם מתן ההורמון לעלייה ברמת igf-1 ולתפקוד והרגשה טובים יותר.


• מחקרים אפידמיולוגים העלו כי רמת dhea בנסיוב נמצאת ביחס הפוך לסיכון למחלת לב איסכמית, ולרמת כולסטרול בעל צפיפות נמוכה (ldl) אצל גברים אך לא אצל נשים.


• מספר מחקרים הראו יחס הפוך בין רמת ההורמון בדם אצל נשים והסיכון ללקות בסרטן השד.


• dhea דווח גם כבעל יעילות בטיפול בתסמונת העייפות הכרונית, תשישות, חולשה, מחלת אלצהיימר ועוד.


• במוח, ההורמון מפעיל את קולטני גמא-אמינו בוטיריק אסיד (gaba), ומשום כך הוא פועל להפחתת תחושות חרדה ולהתמודדות טובה יותר במצבי לחץ.


• במחקר ישראלי אצל חיילים שלקו בתסמונת פוסט-טראומטית נמצאה רמה גבוהה של dhea ו-dhea, ככל הנראה כמצב תגובתי לסטרס מתמשך.


• מחקרים אחרים שנערכו בחיות ובבני אדם הראו שתוספת dhea מביאה להפחתת שומן הגוף ולהגדלה מסת השריר, וזאת ללא הגבלה קלורית.


• מחקרים שנערכו בבעלי חיים (ולא בבני אדם) הראו שמתן dhea האריך את חייהם בשיעור של עד 50%, והם נראו צעירים יותר ונהנו מפרווה מבהיקה שלא איבדה מצבעה.


• נמצא שמתן dhea לנשים לאחר גיל המעבר מסייע בשמירת צפיפות העצם ותורם למראה העור ולחשק המיני. מחקר שנערך על נשים לפני גיל המעבר שסבלו מרמות נמוכות של ההורמון הראה שמתן dhea גרם גם להן להגברת החשק המיני.


• במתן dhea להגברת הפריון התעורר בעקבות תיאור מקרה שפורסם בעיתון הפריון היוקרתי fertility and sterility. המקרה דווח ע"י שני רופאים מכובדים מאד, barad ו- gleicher, מבתי הספר לרפואה ע"ש אלברט איינשטיין שבניו-יורק ו- yale שבקונטיקט.


• חוקרים אמריקאים דיווחו כבר לפני חמש שנים בעיתון הפריון המכובד human reproduction כי נטילת dhea ע"י נשים עם תגובה שחלתית ירודה מובילה לעליה במספר הזקיקים ובתגובה ההורמונאלית, כלומר לעלית רמות האסטרדיול.


• מחקרים הראו ש- deha מונע מהאנזים g6pdh לבצע את הפעילותו. האנזים g6pdh הינו האנזים הראשון שמתחיל בתתהליך ההופך סוכר לשומן. כלומר ששימוש בתוסף יעזור לגופנו להשאיר את הגלוקוז (סוכר) בצורה זמינה לגוף לצורך הפיכתו לאנרגיה בפעילות היום יומית שלנו. כך נמנעת האפשרות שהסוכר יהפוך לשומן ויצא ממחזור הדם.


• במחקר קליני שהתקיים באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, קיבלו נשים וגברים, אחת ליום לתקופה של 6 חודשים, 50 מ"ג של dhea. מינון זה הגביר את מסת הגוף הרזה וכוח השריר ואת תחושת הבריאות הפיזית והפסיכולוגית של הנבדקים. 

למרות הדיווחים המאוד מעודדים על השפעתו המבורכת של dhea, יש מחקרים אחרים שלא אישרו ממצאים אלה, וייתכן כי עדיין יש לחפש ולמצוא את השיטה והמינון הנכונים, שיפעילו את הפעילות הברוכה של ההורמון.


צוות חוקרים משותף מאוני' בר-אילן, המרכז הרפואי רבין ומרכז הגמילה ביפו גילה כי החומר dehydroepiandrosterone (dhea), המככב בתעשיית תוספי המזון, נתגלה כיכול למנוע מנגמלי סמים את הדחף לחזור ולהשתמש בסם.


החל מגיל 30 לערך פוחת ייצורו הטבעי של ההורמון בגוף, עד שבגיל 80 פוחתת הפרשתו ב-95%-80%. גם במצבים של מחלות קשות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, סרטן, מחלות לב, הפרעות אוטואימוניות והשמנת יתר נמצא חסר בהורמון.


תופעות לוואי: במחקרים מבוקרים בבני אדם ניתנו מינונים של עד 1600 מ"ג dhea ליום במשך 4 שבועות, ובמינונים נמוכים בהרבה - 250 מ"ג ליום במשך חצי שנה, בנבדקים בני עד 70 שנה. לא דווחו במחקרים אלה על תופעות לוואי משמעותיות. 

תופעות לוואי קלות שכיחות וכוללות תגובות אנדרוגניות חלשות, כגון: עור פנים שומני, תופעה שדווחה ע"י חלק מהנשים דווקא כהשפעה חיובית. תופעה זו הפיכה עם הפסקת נטילת התרופה. עליה חולפת ברמות אנזימי הכבד בדם דווחה לאחר מספר שבועות של נטילת dhea. 


תופעות לוואי קלות אחרות כוללות עליה בהזעה, שיעור פנים מוגבר, כאבי בטן, שינוי במצב הרוח, הפרעה בשינה, פריחה ורגישות בשדים. תופעות אלה אירעו בעיקר במינונים גבוהים יחסית של 100 ו- 200 מ"ג ליום, וחלפו עם הפסקת נטילת התרופה.


מאחר ואין נתונים לגבי הבטיחות של נטילת dhea בהריון, מקובל כאמצעי זהירות להפסיק את נטילת התרופה במועד שאיבת הביציות או במידה ומאובחן הריון.


יש חששות תיאורטים ביחס להשפעות ארוכות הטווח של נטילת dhea. 


אין עדיין נתונים ביחס לסכנות שבנטילת dhea לאורך זמן ממושך, אך ידוע כי נטילת הורמונים אנדרוגניים (זכריים) עלולה לגרום לשיעור יתר ואקנה, ואילו נטילה ממושכת של תכשירים המכילים אסטרוגנים קשורה בסיכון יתר לסרטן שד וסרטן רירית הרחם.


dhea ניתן כיום כתוסף תזונה בתפוצה רחבה במספר ארצות מערביות. עם זאת, אחוז הספיגה של החומר הפעיל במתן פומי הוא קטן ביותר, ולכן מידת היעילות של תכשירים אלה עדיין מוטלת בספק.


יש לציין כי ה- DHEA עובד טוב יותר עם הצמח טריבולוס, הגברת הורמון המין הגברים טסטוסטרון והחשק המיני... לפרטים אודות הטריבולוס טרסטריס...


יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הנו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים: 

 1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף. 

 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.

 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים: 
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140                            

סופר נוטרישן super nutrition קובי עזרא

חברת super nutrition  


חברת סופר נוטרישן הנה בעלת ייחודיות אשר טרם נצפה בישראל, היות ומוצריה כשרים ומקורם בחלב ישראל - ולא בחלב נוכרי.


קרניטין נוזלי (liquid l-carnitine) - לספיגה מקסימאלית 

קרניטין נוזלי של חברת "super nutrition" נספגת באופן מהיר ביותר ואופטימאלי. חומצת אמינו קרניטין עוזרת בהעברת חומצות שומן לתוך תאי השריר או ליתר דיוק למיטוכונדריה
(מבנים בציטופלסמה כל התאים, שבהם מיוצרת האנרגיה התאית). כך מאפשרת ניצול חומצות שומן כמקור אנרגיה זמין. נחשב לאחד המוצרים הטובים ביותר לאלו המעוניינים להפחית את מסת השומן בגופם ולשפר את היכולת האירובית (גם של שריר הלב). 
מספר מחקרים הוכיחו כי צריכת קרניטין תורמת רבות לצריכת החמצן המרבית ודוחה את הופעת העייפות במהלך האימון. 

מדוע עלי לצרוך קרניטין נוזלי של חברת super nutrition ולמי הוא מיועד?
1) יעיל בתור שורף שומן, מאפשר ניצול תאי שומן בתור מקור אנרגיה.
2) שיפור הכושר האירובי - תורם לצריכת החמצן ודוחה את תהליך העייפות במהלך האימון. 
3) מאיץ את תהליך ההתאוששות לאחר האימון על ידי הפחתת הצטברות חומצת החלב.
המוצר הינו בטעם תפוז. המוצר כשר - בהשגחת הרבנות הראשית פתח תקווה. אינו מכיל: חומרים משמרים, צבעי מאכל, עמילניים וגלוטן.

מחקרים:
* קרניטין מעורבות בחילוף חומרים של שומנים וצמצום טריגליצרידים. מחקרים מסוימים הראו כי רמות נמוכות של קרניטין בגברים הובילו לעקרות. 
* לקרניטין יכולת להגן על שריר הלב על ידי מניעה של הצטברות שומן בשריר הלב. 
* מחסור בקרניטין גורם לשחרור אנרגיה ממקורות אחרים (בעיקר פחמימות), וכתוצאה מכך להיווצרותם של תוצרים בלתי-רצויים (כמו חומצה לקטית בשרירים). אך מעבר לכך, השומן מצטבר, רמותיו עולות והסיכון לפתח רמות שומנים גבוהות בדם, כבד שומני, השמנה ובעיות נוספות הנובעות מחסר באנרגיה מצד אחד ועודף שומן מהצד השני, הולך וגובר.
* מחקרים קליניים הראו כי נטילת תוסף ל-קרניטין עשויה לתרום לשיפור איכות ביצוע מאמץ גופני, הן בקרב ספורטאים הישגיים והן אצל המתאמן החובב.
* צריכת החמצן המרבית היא המדד לכושרו האירובי של האדם. מספר מחקרים מצאו כי נטילת קרניטין תרמה לשיפור צריכת החמצן המרבית (vo2max) בקרב "לוחמי סוף שבוע" ומתאמני סבולת כאחד.
* השלמה של קרניטין דוחה את מועד הופעתה של עייפות במהלך פעילות גופנית. ברור כי עייפות המתפתחת במהלך פעילות גופנית מהווה גורם משמעותי בירידה ביכולת הביצוע הגופני.
* פעילות גופנית גורמת להגברת האיבוד הקרניטין דרך השתן וכתוצאה מכך לירידה בריכוזה בדם. נטילת קרניטין תמנע את ירידת ריכוזו בדם ובכך לא יוגבל אפיק הפקת האנרגיה ממקור של שומן.


סופר ווי פרוטאין 
חלבון מי גבינה ווי סופר - 1.6 ק"ג כשר חלבי


ללא תוספת חומרים משמרים, צבעי מאכל, עמילניים וגלוטן. חלבוןווי סופר -( whey super ) הינו חלבון שמיוצר בנוסחה מחודשת, של חלבוןמי גבינה טהורים העוברים תהליך סינון קפדני על מנת לא להוסיף חומריםמשמרים ,צבעי מאכל ,סוכרים למיניהם. לכן הוא מתאים בתקופת של דיאטה.

כפי שידוע, מחקרים הוכיחו כי החלבון משחק תפקיד חשוב מאוד בגופנו.ביחוד לספורטאים וכל אדם המנסה להעלות במסת השריר החלבון מהווה רכיב מרכזי ברקמות הגוף בכלל וברקמת השריר בפרט. מאחר שתהליך האימון הוא תהליךקטבולי [הרסני] בראשיתו, מן הראוי לצרוך לפחות 2 גרם חלבון לכל ק"ג ממשקל גופכם, בכדי לאפשר תהליכי שיקום ובניה מחדש של רקמות שניזוקו במהלך האימון. אספקה לקויה של חלבון לאחר ביצוע מאמץ גופני תפגעביעילות תהליכי הבנייה ותקטין את מהירות ההתאוששות שלאחר האימון. העיתוי של צריכת אבקת חלבון חשובה ביותר!!!

הסיבה לכך היא שכאשר זמינות החלבון נמצאת בשפל, לאחר האימון, הגירוי לסינתזה של אנזימים של בניית השריר מצוי בשיא. בשלב זה נפתח חלון אנזימטי המאפשר בנייה גדולה יותר של מסת שריר והובלת החלבון והגליקוגן אל המאגרים התוך שריריים. אספקת חלבון בצורת אבקה [עיכול מהיר] תגרום להכנסה מיריבת של חומצות אמיניות לתאים וכמובן להתאוששות מהירה יותר. יתרון עצום זה יכול לעזור לרבים להגביר את עצימות אימוניהם ולהשיג תוצאות טובות אפילו יותר ממה שהיו רגילים. חלבון מי הגבינה מתאים גם בתקופת החיטוב תודות לתכולת השומנים והפחמימות הנמוכה שבו, יכול החלבון לסייע לשמירה על מסת השריר, המערכת החיסונית והשלמת תזונה מושלמת. פרמטר חשוב נוסף הוא הטעם המעולה של האבקה ויכולת התערבבות שלה עם כל נוזל. המוצר כשר - בהשגחת הרבנות הראשית פתח תקווה


סופר ווי גיינר (super whey gainer)


סופר ווי גיינר של חברת: super nutrition קיים בשני מארזים: מארז גדול של 4.5 ק"ג וקטן של 2.250 ק"ג. 
טעמים: וניל / שוקו.
הסופר ווי גיינר מכיל 80% פחמימות, 13% חלבון ו- 0.8% שומן (מתוכם 0%שומן רווי ו- 0% כולסטרול), דבר שהופך אותו למוצר איכותי ויעיל המסייע לעלייה במסת השרירים באופן מהיר וללא עודפי שומן מיותרים! על כן, ספורטאים בעיקר מענפי ספורט כגון: פיתוח גוף, מרימי משקולות, התאבקות וכו'...כמו כן, מסייע ה"סופר ווי גיינר" לאנשים הסובלים מתת משקל ואנשים אשר עבודתם דורשת מאמץ פיזי רב. סופרווי גיינר מספק תערובת של חלבונים איכותיים, ממקור של מי גבינה וחלברזה בלבד! בעל יכולת ספיגה חסרת תקדים.חלבון מי גבינה נספג באופן מהיר מאוד, כך מונע פירוק שרירים לאחר האימון! וחלבון שמקורו בחלב רזה (דל שומן), אשר מכיל את חלבון הקזאין והנ"ל מתפרק באופן איטי, כך מספק חומצות אמינו בשחרור מושהה לזרם הדם. למעשה חלבון מי הגבינה והקזאין מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות: לרבות bcaa, ארגינין ועוד בריכוז גבוהה ביותר ובכך מספקים פעילות אנבולית (בונה) לשרירים.


בנוסף, הסופר ווי גיינר מכיל כמות ניכרת של פחמימות מרוכבות כמו כן תערובת מושלמת של כל חומצות האמינו (מחלבון מי הגבינה), הדרושים לחיזוק מערכת החיסונית אשר עלולה להיחלש עקב אימונים מאומצים.


סופר ווי גיינר - יעזור לכם להתאושש הרבה יותר מהר לאחר האימונים, וכן יאפשר צבירת מסתהשריר בתקופה כמה שיותר קצרה ע"י הגברת סינתזה של החלבונים.


מעורבב עם חלב, סופר ווי גיינר מספקת את כל הקלוריות האיכותיות ביותר בצורת מילקשייק בעל טעם נפלא.


המוצר הינו כשר - בהשגחת הרבנות הרשית פתח תקווה. מחלב ישראל !!!
אינו מכיל:כולסטרול ושומן רווי, חומרים משמרים, צבעי מאכל, עמילנים וגלוטן.



חלבון סויה איזולאט (isolate soy protein) - של חברת סופר ניוטרישן

טעמים: וניל / שוקו. 
משקל נקי 1 ק"ג. 
מכיל 75 גרם חלבון ב- 100 גרם אבקה. טעם שוקולד מכיל 74 גרם חלבון ל- 100 גרם אבקה.
חלבון מפולי סויה. להשלמת תצרוכת החלבון היומית לספורטאים מקצועיים וחובבים כאחד. מקור מצוין לגלוטמין, פתרון מצוין לאנשים הרגישים לחלבוני חלב. 
המוצר הינו כשר - בהשגחת הרבנות הרשית פתח תקווה. 
אנו מכיל: חומרים משמרים, שומן רווי ולקטוזצבעי מאכל, עמילנים וגלוטן. 

על מה מבוססת ההמלצה לצרוך מוצרי סויה לשם מניעת מחלות לב? 
ההשפעה של סויה על שומני הדם נצפתה כבר ב- 1908! אך הקהילה המדעית לא התייחסה במשך עשרות שנים לממצאי מחקרים שהראו שצריכת סויה מפחיתה את שומני הדם. 
בשנים האחרונות התפרסמו מאות מחקרים, אשר הוכיחו כי צריכה של סויה מורידה את רמת הכולסטרול בדם ומפחיתה את הסיכון למחלות לב. 
מנהל המזון והתרופות האמריקאי היה הראשון לאשר את ההמלצה ואחריו משרדי בריאות בארצות אירופיות. 
חלבון מפולי סויה. להשלמת תצרוכת החלבון היומית לספורטאים מקצועיים וחובבים כאחד. מקור מצוין לגלוטמין, פתרון מצוין לאנשים הרגישים לחלבוני חלב. 

אבקת חלבון סויה soy protein 
פורמולה צמחית. 
רכיבים: חלבון סויה מבודד 

חלבון צמחי המופק מפולי סויה.אבקת חלבון סויה משמשת להשלמת תצרוכת החלבון היומית.חשובה ביותר להשלמה תזונתית בקרב ספורטאים מקצועיים וחובבים כאחד.חלבון הסויה ידוע כמקור מצוין לגלוטמין,המהווה כ-60% מכלל מאגר חומצות האמינו בשריר.אבקת חלבון הסויה של חברת now מיוצרת ממקור צמחי טהור,עשירה בחלבון ומכילה ריכוזים נמוכים של פחמימות ושומנים.פתרון מצוין לאנשים הרגישים לחלבוני חלב.
הצעה לשימושלערבב מנת הגשה בת 24 גרם בכוס מים,חלב או מיץ.
אינו מכיל: סוכר,מלח,עמילן,חיטה,גלוטן,תירס,חלב,ביצה וחומר משמר.
רכיביםחלבון סויה מבודד.

10 עובדות על סויה 

1. פולי הסויה נראים כמו קטניות אחרות, ומקום הולדתם הוא בסין. עד שנות ה-50, סין היתה המגדלת העיקרית של הסויה, אך מאז, ארה'ב אוחזת ב-50% מהיצור העולמי. 
2. מפולי הסויה מייצרים מגוון של מוצרים: טופו, חלב סויה, מיסו, טמפה, רוטב סויה ועוד. בחלב הסויה משתמשים כחלב ניגר, עם קפה, עם דגני בוקר, לבישול ולאפייה. 
3. ניתן להכין מיונז מחלב סויה, כשהיתרון הגדול טמון בכך שהוא לא מכיל ביצים וכולסטרול, והנו בעל ערכים בריאותיים רבים. במרקמו ובטעמו הוא דומה למיונז הרגיל. 
4. לסויה יתרונות תזונתיים ייחודים, המבדילים אותה מיתר הקטניות. הסויה הינה קטניה העשירה ביותר בחלבון מושלם, שערכו הביולוגי הוא הגבוה ביותר בהשוואה לחלבונים צמחיים אחרים. 
5. הסויה מהווה מקור עשיר למינרלים, כמו: סידן, מגנזיום וברזל וויטמינים מקבוצה b. 
6. שמן הסויה עשיר בחומצות שומן 'טובות' - הרב בלתי רוויות. 
7. הסויה מכילה חומרים הנקראים פיטוסטרולים, אשר מסייעים להקטנת ספיגת הכולסטרול מהמזון בגופנו. 
8. לצריכת מוצרי מזון המבוססים על סויה תכונות רפואיות כגון: מניעת מחלות לב, סרטן ואוסטיאופרוזיס. 
9. הישראלי צורך בממוצע 1 ליטר לשנה, הקנדי- 2 ליטר, הבלגי- 1.6 ליטר והאוסטרלי- 3.5 ליטר. 
10. המהפכה בתחום הסויה שהובילה לגידול התחום התחילה באוקטובר 1999, כאשר משרד המזון והתרופות (fda) בארה'ב הכריז על סויה כמפחיתה סיכון למחלות לב. צריכה של 25 גרם של חלבון סויה ביום (לפחות) עשויה לסייע לירידה משמעותית של רמת הכולסטרול בדם.



יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים: 

 1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף. 

2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.

 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים: 
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140